Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Trampolíny 2024

Pogačar vyhrál i královskou etapu a Tour by měla být jeho

Tadej Pogačar vyhrál na letošní Tour de France i královsku etapu a znovu navýšil svůj celkový náskok. Po čtvrtém etapovém triumfu v tomto ročníku nyní vede o téměř pět minut před obhájcem Jonasem Vingegaardem. Slovinec na posledních kilometrech předjel Mattea Jorgensona, který o výhru bojoval z úniku. Etapu hodnotíme v novém Velo fokus podcastu s Karlem Janů z Radiožurnálu Sport.

Tadej Pogačar
zdroj: Reuters

Devatenáctý den závodu přinesl slavné stoupání Cime de la Bonnette, na něm se ale ještě nerozhodovalo. Souboj o etapu se odehrával mezi Matteem Jorgensonem, který o něj bojoval z úniku, a Tadejem Pogačarem. Dole pod závěrečným stoupáním měl Slovinec tříminutovou ztrátu, ale amerického soupeře dva kilometry před cílem v Isole 2000 předstihl.

Vyhrál tak svou letošní čtvrtou francouzskou etapu a celkově patnáctou. Jeho hlavní soupeři Jonas Vingegaard a Remco Evenepoel dojeli téměř o dvě minuty zpět. Pogačar je tak před závěrečnými dvěma etapami na nejlepší cestě k tomu potřetí slavný závod vyhrát.

Jak etapa probíhala?

Tour de France šla do svého velkého alpského finále. S neobvyklou strategií do něj vstoupil tým Visma, který prakticky opustil svého lídra Jonase Vingegaarda a poslal dva své nejsilnější horské domestiky do úniku. V něm Wilca Keldermana a Mattea Jorgensona doplnili Jai Hindley, Richard Carapaz a Simon Yates.

Na programu byly dvě HC prémie včetně slavné Cime de la Bonnette ve výšce 2802 metrů nad mořem. Únik i peloton je odjel bez zbytečných nástupů, všichni šetřili síly až na závěrečné šestnáctikilometrové stoupání do střediska Isola 2000, které bylo označené jako kategorie jedna.

Hned po třech kilometrech se v úniku zvedl Jorgenson a naplno potvrdil, že ambicí jeho týmu je vítězství v etapě – ne v závěru ještě pomoci Vingegaardovi. Američan se snažil ze všech sil, zároveň se k němu ale zezadu přibližoval Tadej Pogačar, který znovu ujel Vingegaardovi s Remcem Evenepoelem. Jeho náskok padal strmě dolů.

Dva kilometry pod vrcholem Pogačar amerického soka dojel a nijak neváhal – prohnal se rovnou kolem něj. Slovinec vyhrál v Isole 2000 a ke svým šesti letošním triumfům na Giru přidal čtvrtý na Tour de France. Vingegaard s Evenepoelem projeli cílem až po téměř dvou minutách.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články