Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Pogačar uzavřel skvostný debut na Paříž–Nice třetím etapovým prvenstvím

Tadej Pogačar znovu ukázal celému pelotonu, jak ohromně je na začátku sezony silný. Slovinec v osmé etapě na Paříž–Nice zaútočil na posledním stoupání na Col d'Eze a dojel si pro třetí etapovou výhru a také celkový triumf. Na pódiu ho doplnili Francouz David Gaudu a Dán Jonas Vingegaard.

Tadej Pogačar slaví triumf na Paříž-Nice
zdroj: Twitter Paris-Nice

Poslední etapa čítala 117 kilometrů na kopcovitém okruhu kolem Nice. Únik si žádný výrazný náskok nevypracoval, dánský cyklista Jonas Gregaard ale na prvních třech stoupáních vybojoval patnáct bodů, které závodníkovi z Uno-X zajistily velký úspěch v podobě zisku puntíkovaného trikotu pro nejlepšího vrchaře.

Akce mezi závodníky na celkové pořadí přišla až na posledním šestikilometrovém výstupu na Col d'Eze. Pogačar zvýšil tempo s 18,5 kilometry do cíle a sólem, které bylo přehlídkou jeho síly, rozdrtil své konkurenty a dojel si pro třetí etapové vítězství během jednoho týdne.

Paříž–Nice vyhrál Slovinec při svém debutu v závodě a navázal na krajana Primože Rogliče, který prestižní francouzské klání opanoval o rok dříve. Za oslavujícím Pogačarem si pro druhé místo v etapě dosprintoval ze skupinky čtyř jezdců Vingegaard před Gaudum. Stejní závodníci se za cyklistou UAE seřadili i v celkovém pořadí, Gaudu zaostal o 53 vteřin a loňský vítěz Tour de France Vingegaard o minutu a 39 vteřin.

"Vždycky mám pocit, že v prvních závodech sezony mám skvělou formu. Bylo mým cílem tu vyhrát, je to skvělé. Nejlepší obranou je podle mě útok, dobře to tu znám a hodně jsem tu natrénoval, spočítal jsem si to dnes výborně," usmíval se vítěz. "Pokud už do konce sezony nic nevyhraju, nebude to tak špatné," podotknul Pogačar, kterého už příští víkend čeká klasika Milán–Sanremo.

Cyklistický etapový závod Paříž–Nice (WorldTour) – 8. etapa (118,4 km):

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 2:51:02, 2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 3. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 4. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla), 5. Jorgenson (USA/Movistar) všichni -33, 6. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -43, ...105. Bittner (ČR/DSM) -18:33.

Konečné pořadí: 1. Pogačar 24:01:38, 2. Gaudu -53, 3. Vingegaard -1:39, 4. S. Yates -2:14, 5. Mäder (Švýc./Bahrajn-Victorious) -2:56, 6. Powless -3:17, ...101. Bittner -1:13:29.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články