Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pogačar: Tour ztracená není. A když ne žlutá, chci aspoň puntíky

Další skvělou etapu za sebou má Tadej Pogačar, byť v závěru poztrácel další vteřiny na Primože Rogliče. V jednadvaceti letech ale stále má šanci na celkové vítězství. A jak sám říká, kdyby nevyšel žlutý dres, chce aspoň ten vrchařský s červenými puntíky. Horskou klasifikaci nyní vede o tři body právě před Rogličem.

Tadej Pogačar
zdroj: ČTK/AP autor: Stuart Franklin

Čekalo se, zda od jednadvacetiletého Slovince přijde další z jeho útoku. Vždyť na Tour de France už vyhrál dvě etapy, v každém stoupání vypadal velmi silně. Tak se situace jevila i v závěru osmnácté etapy ve stoupání Col de la Loze. Jakmile ale přišel tři kilometry před cílem útok Miguela Ángela Lópeze, mladý Slovinec nereagoval a hleděl si pouze Primože Rogliče.

To by samo o sobě jistě dávalo smysl. Jenže jakmile se Roglič zvedl a jal se následovat unikajícího Kolumbijce, Pogačar se ho nebyl schopen držet. Mezera mezi nimi byla pětisekundová, poté stoupla, aby se za chvíli Pogačar dokázal k lídrovi závodu alespoň opticky přiblížit. Časomíra v cíli ale byla neúprosně objektivní a naměřila patnáct sekund.

To se dvěma vteřinami bonifikace, které si k dobru připsal Roglič, znamená manko bez tří vteřin minutové. Nic nepřekonatelného, zároveň ale už viditelná překážka, která se nebude zdolávat snadno. "Já jsem ale se svým výkonem spokojený, protože to byl fakt těžký den," líčil Pogačar v cíli ve výšce 2304 metrů nad mořem.

"Bylo to náročné finále, všechno se to v posledních kilometrech roztrhalo. Nerad ztrácím čas, ale nic ještě ztraceného není, zítřek (s výšlapem na Plateau de Glieres, pozn. red.) bude hodně složitý," dodal druhý muž pořadí vezoucí barvy stáje UAE Team Emirates, z níž mu v závěru pomáhal španělský domestik David de la Cruz.

"Byly tam prudké sekce, potom skoro rovinky... to pro mě bylo dost těžké. A navíc ta vysoká nadmořská výška, pro mě jeden z nejtěžších závěrů, co jsem kdy jel," připustil mladý Slovinec. I když v etapě drobně ztratil, těšit ho může jedna věc. Díky zisku vrchařských bodů, z nichž deset posbíral už na Col de Madeleine, se obléká do puntíkovaného dresu.

"Když můžu, tak nějaké body vezmu. A jsem moc rád, že mám teď dva dresy," dodal Pogačar, který vede také klasifikaci jezdců do 25 let. V bílém dresu by měl ve čtvrtek jet v pořadí druhý Enric Mas, zatímco Pogačar poveze červené puntíky. "Cílem je žlutý dres, ale pokud to nedokážu, chci ten puntíkovaný," říká jasně druhý muž Tour de France.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články