Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1976

Pogačar si zlomil zápěstí a musí na operaci, v Lutychu dominoval Evenepoel

Nejstarší z monumentů Lutych-Bastogne-Lutych patřil mistru světa Remco Evenepoelovi, který tak obhájil loňské vítězství. Z jeho očekávaného souboje s Tadejem Pogačarem sešlo, neboť slovinský spolufavorit si v úvodní fázi závodu při pádu zlomil zápěstí a musí na operaci.

Remco Evenepoel slaví vítězství v závodu Lutych-Bastogne-Lutych
zdroj: ČTK/AP

Třiadvacetiletý Belgičan Evenepoel vyhrál nejstarší z pěti monumentů a poslední velkou jarní klasiku po sólovém úniku. Třicet kilometrů před cílem setřásl jako posledního soupeře olympijského vítěze na horských kolech Toma Pidcocka z Británie a po 258 km dojel osamoceně do cíle s více než minutovým náskokem. Se ztrátou 1:06 spurtoval jako druhý Pidcock před Kolumbijcem Santiagem Buitragem.

Vítěz z roku 2021 Pogačar musel odstoupit zhruba po 85 km, na zemi skončil společně s Dánem Mikkelem Honorém v době, když ještě závod nesnímaly televizní kamery. Jeho parťáci ze SAE Emirates Teamu zastavili a čekali, aby svému lídrovi pomohli zpět do pelotonu, ale Slovinec už nebyl schopen pokračovat.

"Tadej utrpěl na levé ruce zlomeninu člunkovité a poloměsíčité kosti. Člunkovitá kost si vyžádá operaci, které se podrobí ještě odpoledne u specialisty zde v Genku," uvedl týmový lékař Adrian Rotunno.

Zraněním skončilo jinak mimořádně úspěšné Pogačarovo jaro, během nějž vyhrál mimo jiné etapové závody Kolem Andalusie a Paříž-Nice a monument Kolem Flander.

Na 109. ročníku závodu Lutych-Bastogne-Lutych dvojnásobný vítěz Tour de France útočil na takzvaný ardenský hattrick poté, co minulou neděli ovládl Amstel Gold Race a ve středu Valonský šíp. Nepodařilo se mu tak napodobit Davide Rebellina (2004) a Philippea Gilberta (2011), kteří tyto tři prestižní klasiky během jednoho týdne vyhráli.

Výsledky cyklistického závodu Lutych-Bastogne-Lutych

1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) 6:15:49, 2. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers), 3. Buitrago (Kol./Bahrajn-Victorious) oba -1:06, 4. Healy (Ir./EF Education-EasyPost) -1:08, 5. Madouas (Fr./Groupama-FDJ) -1:24, 6. Martin (Fr./Cofidis) -1:25.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články