Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Pogačar si dalším sólovým únikem pojistil vítězství na Giru, Hirt je celkově osmý

Slovinec Tadej Pogačar si při debutu na Giru d'Italia pojistil šestým etapovým prvenstvím růžový dres lídra a jen nedělní dojezd do Říma ho dělí od triumfu. Suverén 107. ročníku ovládl předposlední 20. etapu po sólovém úniku a náskok před Danielem Martínezem z Kolumbie zvýšil takřka na deset minut. Jan Hirt je celkově osmý.

Tadej Pogačar
zdroj: Reuters

Pětadvacetiletý lídr týmu UEA Emirates vede před poslední etapou, v níž se na celkové pořadí už tradičně neútočí, před Martínezem o 9:57 minuty. To je po 59 letech největší rozdíl a ještě překonal výkon legendárního Belgičana Eddyho Merckxe, který v roce 1973 triumfoval s náskokem 7:42 před Italem Felicem Gimondim.

Pogačar zaútočil ve druhém stoupání na Monte Grappa a na jeho zrychlení nedokázal nikdo ze skupiny soupeřů v čela pořadí, v níž nechyběl ani Hirt, zareagovat. Ještě před vrcholem dostihl v úniku jedoucího Itala Giulia Pellizzariho a do cíle 184 km dlouhé trati nadělil konkurenci dalších 2:07 minuty.

V cíli si pochvaloval, jak mu stájoví kolegové rozjeli ve stoupání tempo přesně podle dohody. "Bylo to perfektní, na vrcholu jsem měl takový náskok, že jsem ve sjezdu nemusel jet na plný plyn," řekl v cíli spokojený Pogačar. "Chtěl jsem Giro uzavřít s dobou náladou a v dobré formě a myslím, že se o povedlo. V Římě jsem ještě nikdy nebyl, ale určitě si to užiju," dodal dvojnásobný vítěz Tour de France.

Na druhém místě dovedl první skupinku pronásledovatelů Francouz Valentin Paret-Peintre. Třetí příčku si pohlídal Martínez, průběžně třetí Geraint Thomas v ní dojel sedmý. Osmatřicetiletý Velšan už na Pogačara ztrácí 10:24 minuty.

"Je výjimečný. Dneska jsem chtěl útočit na etapové vítězství, ale nedalo se nic dělat," konstatoval Martínez.

Hirt v poslední vrchařské etapě vybojoval s odstupem 3:08 minuty 13. místo a posunul se pořadím z desátého místa o dvě příčky výš. Za hvězdným Slovincem zaostává o 18:05. Jeho maximem na Grand Tour zůstává šesté místo z Gira 2022, kterým o jedinou pozici zaostal za nejlepším českým výsledkem Romana Kreuzigera z roku 2011.

"Byl to těžký den, ale cítil jsem se velmi dobře. Monte Grappa bylo náročné stoupání, ten prudký sklon jste úplně cítili, zvlášť když to přišlo po třech týdnech závodění. Ale věřil jsem v sebe a v to, že dokážu udržet svou pozici v celkovém pořadí. Nebylo to jednoduché, ale jsem spokojený s tím, jak mi to vyšlo, a také s posunem o dvě pozice. Je to skvělý výsledek," uvedl Hirt na webu svého týmu Soudal-Quick Step.

Giro d'Italia – 20. etapa (Alpago – Bassano del Grappa, 184 km):

1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 4:58:23, 2. Paret-Peintre (Fr./Decathlon-AG2R-La Mondiale), 3. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe), 4. Tiberi (It./Bahrain Victorious), 5. Rubio (Kol./Movistar), 6. Pellizzari (It./VF Group-Bardiani CSF-Faizané) všichni -2:07, ...13. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -3:08.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 76:22:13, 2. Martínez -9:56, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -10:24, 4. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -12:07, 5. Tiberi -12:49, 6. Arensman (Niz./Ineos Grenadiers) -14:31, ...8. Hirt -18:05.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články