Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Počtvrté se vrátí obnovený Závod míru. Přijede světová špička

Praha - Po nucené odmlce se před čtyřmi lety vrátil v upravené podobě legendární Závod míru. Cyklistický podnik pro talentované jezdce do třiadvaceti let bude i letos opanovat Jeseník. Kromě domácí špičky se na start postaví i reprezentace z celého světa, svůj speciální tým vyšle také Mezinárodní federace UCI.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Závod míru, kdysi přezdívaný jako Tour de France východu, láká na svůj čtvrtý obnovený ročník. Vedle Czech Cycling Tour se jedná o nejvýznamnější cyklistický závod na českém území. "Oba jsou tradičně organizovány v Olomouckém kraji, což je pro něj velká turistická příležitost," řekl ředitel Závodu míru Miroslav Poche, kterého těší, že Český svaz cyklistiky opět ukáže reprezentaci před českým publikem.

Závod je určen pro kategorii do 23 let. "Je to pro mě trochu návrat do let minulých. Jednotlivé týmy např. pojedou v národních dresech. Závodníci, kteří budou v České republice startovat, později pojedou v nejlepších závodech. Diváci se mohou těšit na hezkou podívanou," přislíbil sportovní ředitel třídenního podniku Ján Svorada.

Poche v rozhovoru pro Českou televizi připomněl, že Závod míru je součástí Poháru národů. "Těch je jen několik, a to, že tam Česká republika má zastoupení, je velký organizační úspěch a příležitost. Trať je šitá na míru našim závodníkům a bodování Poháru národů je důležité při získávání počtu nominací na mistrovství Evropy a světa," zdůraznil.

Závod míru letos proběhne o prodlouženém víkendu 3.-5. června. Centrum bude v Jeseníku, kolem nějž se pojede samotný závod. "Čekají nás tři náročné etapy. Oproti loňsku je změna v té druhé, kdy dojezd na Praděd byl změněn a bude se dojíždět na Dlouhé stráně při startu v Krnově. První etapa má cíl v Rýmařově, kde se pojedou tři okruhy. Je to takový začátek, kde se může vyhrát i nějaký sprint, ale může být rozhodnuto ve větru," řekl Svorada.

Závod míru
zdroj: ČT sport

Podle něj je nejdůležitější, jak jednotlivé týmy pojmou závodu takticky a jaké bude počasí. "Poslední etapa bude Jeseník–Jeseník, která pojme všechny velké kopce v okolí. Na všechny se dostane. Cílové dvoukilometrové stoupání prověří všechny závodníky," dodal Svorada.

Poche připomněl, že příležitostí, kdy domácí závodníci nemusí jezdit za své týmy, které je uvolní pro reprezentaci, je velmi omezené množství. "Je to ideální příprava pro Evropu i světový šampionát. Jsme domluveni, že Závod míru pojedou dvě česká reprezentační mužstva. Druhý tým by mohli jet někteří junioři," nastínil Poche.

Na start se postaví maximálně 23 týmů. "To je kapacita, která se bezpečně vleze na silnice. Z toho máme už potvrzených zhruba 20 týmů z celého světa -  USA, Japonsko, Itálie, Francie, Španělsko, Nizozemsko, Německo. V podstatě celá Evropa a silné světové týmy," řekl Poche.

"Jeden z přihlášených týmů je mix týmu UCI, jde o výběr Mezinárodní cyklistické federace nejlepších závodníků, které by chtěli podporovat," doplnil Svorada. "Některé země nejsou schopny postavit reprezentaci. Jsem rád, že přijedou i závodníci, které neznám," zdůraznil Poche.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články