Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Pinot chytil druhý dech a došlapal si pro etapovou výhru. Novým lídrem je Higuita

Bezmála dvě stě kilometrů dlouhou 7. etapu Kolem Švýcarska vyhrál v lichtenštejnském středisku Malbun Francouz Thibaut Pinot z týmu Groupama-FDJ. V závěrečné jízdě proti chronometru bude dres pro vedoucího závodníka hájit Kolumbijec Sergio Higuita a čeká ho těžká práce, protože Geraint Thomas ztrácí jen dvě vteřiny.

Radost Thibauta Pinota
zdroj: ČTK/AP autor: Gian Ehrenzeller

Pinota ve dvaatřiceti letech polila živá voda a připsal si letošní druhé etapové vítězství a také druhý úspěch za poslední tři roky. Ve třináctikilometrovém utrpení do Malbunu mu nejprve odskočil jiný uprchlík Ion Izagirre, ale Francouz jej poté ve velkém stylu dojel, předjel a zvítězil.

Jiná bitva se odehrála ve skupině kolem lídra závodu. Jakob Fuglsang zkusil časně nastoupit, ale snaha mu vteřinky na druhého Gerainta Thomase nepřinesla. Naopak mnohem úspěšnější už byl útok třetího muže a nejlepšího mladého závodníka Sergia Higuity z Bora-Hansgrohe, který před časovkou ve Vaduzu převzal dres pro vedoucího závodníka.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr 7. etapy Kolem Švýcarska

Jak etapa probíhala?

Před startem přišel očesaný peloton o další tři závodníky a do úniku dne se vydala hned čtvrtina všech zbylých cyklistů. Své zájmy v bodovací soutěži si uhájil na dvou sprinterských prémiích Michael Matthews a s kolegy uprchlíky měli na vrcholu sedla Lukmanierpass k dobru bezmála osm minut na peloton.

V hlavním balíku se totiž vyčkávalo až na závěrečné třináctikilometrové stoupání do lyžařského střediska Malbun. Do předposlední etapy závodníci na celkové pořadí vstupovali s minimálními rozestupy. Tým Israel-Premier Tech se musel pokusit závod rozseknout před závěrečnou časovkou, protože jednovteřinový náskok Jakoba Fuglsanga by proti zdatnějšímu časovkáři Geraintu Thomasovi pravděpodobně neodolal.

Kolem Švýcarska je závodem, který je do kopce a pak ještě trochu do kopce. A poslední stoupání do Malbunu s průměrným sklonem 8,8 % bylo ve velkém horku drsnou zkouškou výdrže. Skupina uprchlíků se okamžitě rozpadla a na čele se osamostatnil Ion Izagirre, kterému ale v těžké pasáži došly síly a o výhru ho připravil Thibaut Pinot.

Ze skupiny favoritů nejprve nastoupil Fuglsang a po jeho marné snaze vystřelil jako dělo třetí muž celkového pořadí Sergio Higuita. Čtyřiadvacetiletý závodník se ujal celkového vedení o dvě sekundy před Geraintem Thomasem z Ineosu, až za nimi dojel dosavadní lídr Fuglsang.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 7. etapa (194,6 km):

1. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) 5:06:39, 2. Rodríguez (Šp./Movistar) -25, 3. Lucenko (Kaz./Astana-Qazaqstan) -38, 4. Higuita (Kol./Bora-hansgrohe) -1:19, 5. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:30, 6. Prodhomme (Fr./AG2R-Citroën) -1:40.

Průběžné pořadí: 1. Higuita 32:38:38, 2. Thomas -2, 3. Fuglsang (Dán./Israel-Premier Tech) -19, 4. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -1:16, 5. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -1:37, 6. Reichenbach (Švýc./Groupama-FDJ) -2:09.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články