Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. Futsal liga 2023/2024

Pidcock se dočkal vítězství na Amstelu. Triumf v ženském závodě zahodila Wiebesová

S koncem sezony dlážděných klasik začalo období těch ardenských. Slavný Amstel Gold Race, který musel být výrazně zkrácen kvůli nehodě policejního motocyklu, vyhrála ve sprintu Marianne Vosová. Zkušená Nizozemka předčila krajanku Lorenu Wiebesovou, která předčasně začala slavit. Mužský závod vyhrál ze čtyřčlenné skupiny Tom Pidcock, kterému před třemi lety triumf unikl o milimetry.

Mathieu van der Poel byl jasným favoritem mužského závodu – mistr světa se mohl stát prvním v historii, kdo v jedné sezoně v rozmezí tří týdnů vyhraje Kolem Flander, Paříž–Roubaix a Amstel Gold Race. Ostatní závodníci to ale samozřejmě dobře věděli. A nehodlali nizozemskému cyklistovi dát nic zadarmo.

Jednou z možných taktik bylo utahat lídra týmu Alpecin-Deceuninck nástupy daleko před finišem. Pro tuto možnost se rozhodli Tom Pidcock, Marc Hirschi, Mauri Vansevenant a Tiesj Benoot, kteří ještě s hrstkou dalších závodníků nastoupili na závěrečných okruzích. Především Hirschi "tvrdil muziku" – jako by si vzpomněl na svou skvostnou Tour 2020.

Van der Poel byl v defenzivě a navíc bez týmových kolegů. Musel tak spoléhat na to, že jiné stáje ještě únik dokáží před cílem sjet. Deset kilometrů před finišem bylo manko 38 vteřin, jenže kilometry rychle ubíhaly a van der Poelův atak nepřišel. O vítězství se rozhodovalo ve sprintu zmíněné čtyřčlenné skupiny.

Spurt rozjel Vansevenant, ale chyběla mu rychlost a do čela šel papírově nejsilnější Pidcock. Britský cyklista byl před třemi lety o milimetry druhý, před rokem přidal ještě třetí místo. Až nyní se dočkal, když před sebe nepustil dotírajícího Hirschiho s Benootem. Pro Pidcocka jde o další velké vítězství vedle Strade Bianche (2023) a etapového triumfu na Tour (2022).

Wiebesová slavila předčasně a prohrála s Vosovou

Ženský závod se jako v této sezoně už poněkolikáté neodvíjel nijak přímočaře. Kvůli nehodě jedné z policistek, které Amstel Gold Race zajišťují, musel být závod nejprve zastaven a poté výrazně zkrácen. Cyklistky nakonec namísto původně plánovaných 157 kilometrů odjely prakticky pouze tři osmnáctikilometrové okruhy v okolí Valkenburgu.

Z náročné klasiky se tím stalo spíše krátké kritérium, v o to větším tempu se ale závodilo. Na slavném kopci Cauberg, který je symbolem nizozemského závodu, zkoušela nastoupit již při prvním výjezdu Elisa Longo Borghiniová, její atak byl ale po chvíli zlikvidován. A Italka neuspěla ani svým druhým pokusem, kdy ji s vypětím všech sil dostihla Demi Volleringová.

Šanci tím dostal tříčlenný únik, který do posledních deseti kilometrů vjížděl se zhruba minutovou výhodou. Zbýval už pouze poslední výstup na Cauberg a týmy favoritek musely do čela, pokud ještě chtěly bojovat o vítězství. Iniciativy se chopily sestavy stájí Lidl-Trek a SD Worx a společně připravily favoritkám pozice pro samotné finále.

Chleba se na Caubergu lámal, ale nezlomil, a závodnice ve větším balíku pokračovaly až na cílovou rovinku. A protože v něm zůstala závodnice s číslem 6 – Lorena Wiebesová –, bylo o hlavní favoritce jasno. Nizozemka na domácí půdě vystřelila, měla nejvyšší rychlost a už začala slavit. Jenže této oslavy s rukama nad hlavou nakonec hořce litovala, neboť se před ni v posledních metrech dostala Marianne Vosová.

Na startu se neobjevila Nikola Nosková, která byla v nominaci týmu Cofidis.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články