Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Pidcock potvrdil svoji formu a stal se mistrem světa v cyklokrosu. Nejlepší český výsledek zajela sedmá Zemanová

Světovým šampionem v cyklokrosu se stal Brit Thomas Pidcock, který tak navázal na svoje zlato z Tokia. Michael Boroš v elitním závodě mužů skončil 16. Pro titul juniorského mistra světa si dojel švýcarský mladík Jan Christen. V závěrečném sprintu s časem 43:11 porazil druhého Belgičana Aarona Dockxe. Nejlepší český reprezentant Václav Ježek dojel na 18. místě se ztrátou jedné minuty a jedenácti sekund. Závodu žen do 23 let dominovalo trio Nizozemek Pieterseová, Van Androoijová a Van Empelová. Kristýna Zemanová jako nejmladší účastnice obsadila 7. příčku.

Tom Pidcock se stal jako první Brit mistrem světa v cyklokrosu v elitní kategorii mužů. V americkém Fayetteville zvítězil o půl minuty před Nizozemcem Larsem van der Haarem a Belgičanem Elim Iserbytem. Michael Boroš dojel šestnáctý. O nejlepší český výsledek na šampionátu se postarala Kristýna Zemanová sedmým místem v závodu žen do 23 let.

Olympijský šampion na horských kolech Pidcock vystřídal na trůnu vítěze předchozích tří šampionátů Nizozemce Mathieua van der Poela, který ve Fayetteville chyběl stejně jako belgická hvězda Belgičan Wout van Aert. Tito dva velcí rivalové se podělili o posledních sedm titulů mistra světa.

Dvaadvacetiletý Pidcock vylepšil druhé místo mezi elitou z roku 2020 a navázal na zlaté medaile z juniorů (2017) a kategorie do 23 let (2019). Tento hattrick před ním dokázali jen dva cyklokrosaři - Nizozemec Lars Boom a Belgičan Niels Albert.

"Bylo zřejmé, že tohle bude supertěžký závod. Belgičané se snažili jet hodně takticky, ale já jsem si našel svou příležitost a tu jsem pak už nepustil. Také jsme měli nějaký plán a drželi se ho. A nakonec to všechno dobře dopadlo," pochvaloval si Pidcock.

Iserbyt v této sezoně vyhrál 14 cyklokrosových závodů a ovládl Světový pohár, Van der Haar vyhrál evropský šampionát, ale na vrcholu sezony neměli šanci proti Pidcockovi, který dělí čas i mezi silnici a horská kola. Ve finiši o druhé místo měl více sil Nizozemec a získal čtvrtou medaili mezi elitou, z toho druhé stříbro. Iserbyt se probojoval na stupně vítězů poprvé.

Boroš, jehož maximem na MS je sedmé místo z roku 2017, dlouho bojoval ve skupině o desátou příčku. V závěru však na své soupeře nestačil a uzavřel ji na 16. pozici. Na Pidcocka ztratil minutu a 50 sekund.

Nejlepší český výsledek na MS zaznamenala Zemanová

Osmnáctiletá Zemanová, česká šampionka v seniorské kategorii, zaostala o více než dvě minuty za Puck Pieterseovou, která vyšla vítězně ze souboje tří nizozemských jezdkyň. Ve finiši devatenáctiletá Pieterseová těsně porazila Shirin van Anrooijovou. Bronz získala Fem van Empelová, která projela cílem se ztrátou deseti sekund.

Závod juniorů ovládl Švýcar Jan Christen. Nejlepší z českého tria Václav Ježek obsadil 18. místo.

Mistrovství světa v cyklokrosu ve Fayetteville (USA):

Muži elite (28 km): 1. Pidcock (Brit.) 1:00:36, 2. Van der Haar (Niz.) -30, 3. Iserbyt -32, 4. M. Vanthourenhout (oba Belg.) -52, 5. Venturini (Fr.) -57, 6. Toon Aerts -1:02, 7. Adams -1:06, 8. L. Sweeck (všichni Belg.) -1:16, 9. Kuhn (Švýc.) -1:36, 10. Soete (Belg.) -1:44, ...16. Boroš (ČR) -1:50.

Junioři (18,7 km): 1. Christen (Švýc.) 43:11, 2. Dockx (Belg.), 3. Smith (Brit.) oba -1, ...18. Ježek -1:11, 20. Hojka -1:33, 30. Novotný (všichni ČR) -3:24.

Ženy do 23 let (18,7 km): 1. Pieterseová 46:27, 2. Van Anrooijová stejný čas, 3. Vam Empelová (všechny Niz.) -12, ...7. Zemanová (ČR) -2:15.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články