Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Pidcock po úniku zvítězil na Strade Bianche

Třiadvacetiletý britský cyklista Thomas Pidcock zvítězil v sedmnáctém ročníku Strade Bianche. Jezdec stáje Ineos se prosadil v závěrečném sólovém úniku. 

Thomas Pidcock
zdroj: ČTK / Belga Press autor: DIRK WAEM

"Měl jsem celý týden dobrý pocit a dnes ráno jsem věděl, že to zvládnu. Je to pro mě neuvěřitelný den," řekl Eurosportu Pidcock, jenž se vydal do úniku zhruba 50 kilometrů před cílem. Po 184 km zvítězil s náskokem 20 sekund před Francouzem Valentinem Madouasem a Belgičanem Tiesjem Benootem.

Olympijský vítěz v cross country horských kol z Tokia a loňský mistr světa v cyklokrosu před měsícem neobhajoval cyklokrosový titul právě kvůli přípravě na jarní klasiky. Pidcockovým dosavadním největším úspěchem na silnici bylo loňské etapové vítězství na Tour de France s výstupem do Alpe d'Huez.

Vítěz závodu z roku 2015 Zdeněk Štybar obsadil 72. místo se ztrátou 9:20 minuty. Právě Štybar byl prvním ze čtyř cyklokrosových mistrů světa, kteří slavili triumf na Strade Bianche: před Pidcockem to v letech 2020 a 2021 dokázali Belgičan Wout van Aert a Nizozemec Mathieu van der Poel.

Loňský vítěz Strade Bianche Tadej Pogačar ze Slovinska závod vynechal. Už v neděli se totiž poprvé v kariéře postaví na start etapového závodu Paříž-Nice, kde se střetne mimo jiné se svým přemožitelem z loňské Tour Jonasem Vingegaardem z Dánska.

V ženském závodu se o pozdvižení postaral volně pobíhající kůň, jenž vběhl na trať zhruba 15 km před cílem. Cválající zvíře se ocitlo mezi vedoucí Kristen Faulknerovou a její pronásledovatelkou Demi Volleringovu, jež si od něj raději držela odstup. Po několika stovkách metrů zabočil kůň doleva a do dalšího průběhu už nepromluvil. Nizozemka Volleringová vyhrála, česká cyklistka Tereza Neumanová obsadila 59. pozici.

Cyklistický závod Strade Bianche (WorldTour):

Muži (184 km): 1. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) 4:31:41, 2. Madouas (Fr./Groupama-FDJ) -20, 3. Benoot (Belg./Jumbo Visma) -22, 4. Costa (Portug./Intermarché-Circus-Wanty), 5. Valter (Maď./Jumbo Visma) oba -23, 6. Mohorič (Slovin./Bahrajn-Victorious) -34, ...72. Štybar (ČR/Jayco AlUla) -9:20.

Ženy (136 km): 1. Volleringová (Niz.) 3:50:35, 2. Kopecká (Belg.) stejný čas, 3. Faulknerová (USA) -18, ...59. Neumanová (ČR) -8:18.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články