Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Peloton znovu projede Flandrami. Letos v přímém přenosu na ČT sport

Od posledního ročníku neuplynulo ještě ani celých šest měsíců a závod Kolem Flander je tu znovu. V neděli se peloton opět vydá z Antverp: čeká jej více než 250 kilometrů s řadou úseků po kostkách i prudkých výšlapů, takzvaných hellingenů. Vítězství obhajuje Mathieu van der Poel, ve startovním poli jsou ale i jeho dva hlavní soupeři Wout van Aert a Julian Alaphilippe. Přímý přenos sledujte v neděli od 9:55 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Mathieu van der Poel a Wout van Aert
zdroj: ČTK/ZUMA

Právě trojice Van der Poel, Van Aert a Alaphilippe byla ústředním triem loňského ročníku, který se kvůli pandemii uskutečnil v říjnovém termínu. Zatímco posledně jmenovaný z boje o vítězství vypadl vinou srážky s doprovodným motocyklem, Van der Poel sprintoval o prvenství s Van Aertem. Skoro jako kdyby šlo o jejich další střet z cyklokrosových závodů.

Mathieu van der Poel tehdy svého soupeře porazil a získal své první vítězství na cyklistickém Monumentu. Šestadvacetiletý Nizozemec mnohdy působí tak, že zkrátka na kole zkouší, co jeho talent svede, a příliš nemyslí na taktiku. Říjnové vítězství ale bylo do posledního metru vydřené, vnuk Raymonda Poulidora se vydal ze všech sil.

To samé bude muset předvést letos, i když jej prognózy znovu řadí do pole position pro obhajobu flanderského vítězství. Van der Poel prožívá skvělou sezonu –⁠ například jeho vítězství v páté etapě Tirrena-Adriatica, kterého dosáhl po dlouhém úniku a za cenu naprostého vyčerpání v posledních kilometrech, už dnes patří k vrcholům sezony. To samé platí o jeho závěrečném "sprintu" na Strade Bianche. 

Mathieu van der Poel a Julian Alaphilippe
zdroj: ČTK/AP autor: Marco Alpozzi

Van der Poel má schopnosti, má dokonce i čím dál silnější tým Alpecin-Fenix, v němž na Flandrech nebude chybět Silvan Dillier (někdejší druhý muž z Paříž-Roubaix). Především však bude sázet na svou obdivuhodnou sílu a odvážnost. Klidně se tak může stát, že se rozhodujícího útoku dočkáme hodně brzy.

To se ale také může ukázat Van der Poelovým hrobem, protože jestli na nějakém závodě platí protřelost taktika, je to závod Kolem Flander. Nezřídka se tu stávalo, že velké favority porazil upozaděný outsider (třeba před deseti lety, kdy Nick Nuyens přechytračil slavné duo Fabian Cancellara, Tom Boonen). Alarmem může pro Nizozemce být také slabší výkon ze středečního "přípravného" podniku Napříč Flandrami.

Hlavními oponenty a rivaly jsou Wout van Aert a Julian Alaphilippe. Van Aert disponuje výkonným "dieselovým" motorem, který možná nedosahuje takových maximálních otáček, zato dokáže běžet velmi dlouho na vysoké úrovni. A navíc, zdá se, ve všech možných terénech. Belgičan je velkým univerzálem současného pelotonu.

Wout van Aert (uprostřed) vítězí na Gent-Wevelgem
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Po menším "kolapsu" na závodě E3 se Van Aert odrazil zpátky mezi naprostou elitu vítězstvím na Gent-Wevelgem, kde uspěl v závěrečném sprintu z malé skupiny. Farmářské cesty mezi Antverpami a cílovým Oudenaarde, kde čeká devatenáct hellingenů a sedmnáct kostkovaných úseků, zná jako své boty a je druhým vážným kandidátem na vítězství.

Tím třetím pak je Julian Alaphilippe, který má v zádech (téměř) vždy silný tým Deceuninck-QuickStep. Modré dresy jsou vidět vždy, ne pokaždé ale bývá jejich síla rozhodující. Takovým příkladem mohl být právě týden starý Gent-Wevelgem, kde sice "modří" měli v první skupině Sama Bennetta, ovšem to zbývajícím závodníkům bránilo ve stíhání. Nakonec z toho bylo až čtrnácté místo.

V dresu Deceunincku-QuickStep nebude kvůli operaci Štybar

Alaphilippe nemá takové zkušenosti se spletitými cestami jednoho z nejslavnějších závodů světa, vždyť tu v loňském roce debutoval. Nebýt kolize s doprovodnou motorkou, mohl dost dobře vyhrát, takto jeho první účast skončila neslavně. Letos to možná není takový Alaphilippe jako před rokem, pořád ale jde o nadmíru "ofenzivně" laděného cyklistu, který se podobně jako Van der Poel nebojí zaútočit velmi brzy.

Výhodou Deceunincku-QuickStep pak bezesporu je, že Francouz nemusí být jejich jedinou kartou. V sestavě bohužel kvůli operačnímu zákroku proti arytmii chybí Zdeněk Štybar, možností má ale belgický tým i tak mnoho. To platí o vítězi závodu E3, velmi silném Dánovi Kasperu Asgreenovi. A výtečně se ukazuje také další francouzský jezdec Florian Sénechal.

Je nám líto, video expirovalo.
Štybar se podrobil zákroku kvůli srdeční arytmii

Startovní pole pak pochopitelně čítá i mnohá další jména. Greg van Avermaet v novém dresu Ag2r Citroën ještě neukázal, čeho je schopen, tým má navíc také Olivera Naesena. Trek-Segafredo přiváží Jaspera Stuyvena, vítěze letošního Milán-Sanremo, a také Madse Pedersena, který tu před třemi lety debutoval druhou příčkou.

Zpět je také Peter Sagan, vítěz pět let starého ročníku. Slovenský exmistr světa se po prodělání nákazy koronavirem výkonnostně hledá, že by však vše mohlo být na dobré cestě, ukázal etapovým triumfem v Katalánsku. Zapomenout by se nemělo také na skvěle jezdícího Michaela Matthewse (BikeExchange) a hřmotného Alexandera Kristoffa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články