Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Peloton se znovu hnul. Sprinterskou etapu vyhrál Démare, Ackermann se potloukl

Desátou etapu Giro d'Italia vyhrál ve sprintu francouzský cyklista Arnaud Démare. Závodník stáje Groupama-FDJ porazil Eliu Vivianiho. Finiš poznamenal pád kilometr před cílovou čárou v Modeně, po kterém se potloukl vítěz dvou letošních etap Pascal Ackermann. V průběžném vedení zůstává domácí Valerio Conti.

Giro d'Italia 2019
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Volný den na třítýdenním závodě může být hodně záludný. Rozhodí závodníkům rytmus a ti poté v následující etapě mají problémy. Naštěstí pro peloton letošního Gira, po úvodním dnu pauzy nenásledovala nikterak složitá etapa. Těch 145 kilometrů z Ravenny do Modeny bylo takřka bez převýšení a všichni se chystali na závěrečný sprint.

Ve spurterském poli už chyběl Fernando Gaviria, který odstoupil před několika dny kvůli problémům s kolenem, a tak bylo o jednoho soupeře méně. Na třetí triumf si brousil zuby Pascal Ackermann, musel však svůj atak načasovat lépe než v 8. etapě, kdy se přes něj přehnal Caleb Ewan. Na příležitost čekali také Elia Viviani a Arnaud Démare.

Oba posledně jmenovaní ještě letos na Giru neuspěli (Vivianimu jedno vítězství upřela jury závodu), a tak měli o důvod více, proč se držet v popředí. Naopak Ackermann jako by nikam nespěchal a spolu se svým rozjížděčem Rüdigerem Seligem se pelotonem jen tak zlehka pohyboval. Když však začalo jít do tuhého, byl už Němec na svém místě.

Je nám líto, video expirovalo.
V závěru 10. etapy Gira se zle potloukl Pascal Ackermann

Jenže hned za banerem značícím poslední kilometr skončily všechny jeho šance v pádu, který rozdělil peloton na dvě poloviny. Ackermann se zvedal pomalu a byl hodně potlučený. O vítězství se tak sprintovalo jen ze dvacetičlenné skupiny. Démare otevřel sprint velmi brzy a vypadalo to, že se přes něj Viviani s Ewanem dostanou. Francouz ale ukázal nevšední výdrž a uhájil vítězství.

Potlučený Ackermann navzdory tomu udržel vedení v bodovací soutěži, Démare však na něj ztrácí jediný bod. Příležitostí pro spurtery bude ještě středeční etapa z Carpi do Novi Ligure, pak už přijdou ke slovu hory.

Démare si připsal první etapový triumf na Giru v kariéře. Sedmadvacetiletý vítěz dvou etap na Tour de France byl blízko úspěchu už v prvním týdnu - v třetí etapě dojel druhý a v páté byl třetí.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 10. etapa Ravenna - Modena (145 km):

1. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 3:36:07, 2. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step), 3. Selig (Něm./Bora-hansgrohe), 4. Ewan (Austr./Lotto Soudal), 5. Nizzolo (It./Dimension Data), 6. Cimolai (It./Israel Cycling Academy), 7. Belletti (It./Androni Giocattoli-Sidermec), 8. Lonardi (It./Nippo-Vini Fantini-Faizane), 9. De Buyst (Belg./Lotto Soudal), 10. Guarnieri (It./Groupama-FDJ), ...16. Černý (ČR/CCC) všichni stejný čas, 130. Hirt (ČR/Astana) -2:10.

Průběžné pořadí: 1. Conti (It./SAE Emirates) 39:44:39, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:50, 3. Peters (Fr./AG2R La Mondiale) -2:21, 4. Rojas (Šp./Movistar) -2:33, 5. Masnada (It./Androni Giocattoli-Sidermec) -2:36, 6. Amador (Kost./Movistar) -2:39, 7. Antunes (Portug./CCC) -3:05, 8. Madouas (Fr./Groupama-FDJ) -3:27, 9. Carboni (It./Bardiani-CSF) -3:30, 10. Bilbao (Šp./Astana) -3:32, ...73. Hirt -24:27, 135. Černý -1:01:04.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články