Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pellizotti nepojede kvůli podezřelým testům Giro d\'Italia

Řím - Italský cyklista Franco Pellizotti nebude kvůli podezřelým hodnotám krevních testů obhajovat druhé místo na Giro d'Italia, které odstartuje v sobotu v Amsterodamu. Kolega českého jezdce Romana Kreuzigra ze stáje Liquigas má do vyřešení případu pozastavenou činnost. Případ se vztahuje k loňské Tour de France, na níž Pellizotti získal trikot pro nejlepšího vrchaře. Píše list Gazzetta dello Sport. Šéf italské cyklistiky Renato Di Rocco řekl, že mezinárodní unie UCI objevila u závodníka nesrovnalosti díky jeho biologickému pasu, který je v elitní cyklistice povinný.

"Franco to teď bude muset vysvětlovat a každopádně přijde o účast na Giru," prohlásil Di Rocco bez bližších detailů. "Je to velká ostuda. Závodí za náš největší tým a je pár dnů před Girem," uvedl funkcionář. "Ale cyklistika a Giro pokračují dál. Na Giru bude přes 500 dopingových kontrol a doufejme, že tohle je poslední případ," dodal.

Dvaatřicetiletý Pellizotti loni skončil na Giru třetí za Rusem Denisem Meňšovem a krajanem Danilem Di Lucou, jenž ale později o svůj úspěch přišel kvůli krevnímu dopingu, za který dostal dvouletý distanc.

UCI chystá disciplinární řízení kvůli podezření z dopingu také se Španělem Jesusem Rosendem Pradem a Slovincem Tadejem Valjavcem, devátým mužem předloňské Tour de France. Také oni měli nesrovnalosti v biologickém pasu. I třiatřicetiletý Valjavec je suspendován a přijde o Giro, kde byl loni osmý. "Až dostane trest, okamžitě ho propustíme," uvedl manažer jeho týmu Ag2r-La Mondiale Vincent Lavenu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články