Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

Pátý triumf na Vueltě pro Jumbo. Na Angliru vystoupal nejrychleji Roglič

Náročnou etapu Vuelty s cílem na Angliru ovládl tým Jumbo-Visma. Vyhrál Primož Roglič před Jonasem Vingegaardem, červený dres uhájil třetí Sepp Kuss. Jde o pátou vyhranou etapu pro nizozemskou stáj a její druhý hattrick v jedné etapě letošní Vueltě.

Primož Roglič
zdroj: Reuters

Vrchařský specialista, jenž obvykle plnil roli pomocníka lídrů stáje, tak v červeném oslaví i 29. narozeniny. "Přijel jsem sem bez velkých očekávání a jako vždy jsem chtěl klukům jen pomoci. Pak jsem se oblékl do tohoto krásného dresu a objevil jsem novou úroveň sebevědomí a závodnického instinktu," řekl Kuss, jenž se vedení v průběžném pořadí ujal po desáté etapě.

Do 13,1 km dlouhého stoupání na Altu de L'Angliru nejvyšší kategorie "Especial" s průměrným sklonem 9,4 procenta najel v samostatném úniku loňský vítěz Remco Evenepoel. Jeho více než minutový náskok se ale brzy rozplynul a stejně jako na Tourmaletu, kde přišel o šance v celkovém pořadí, převzala taktovku nizozemská stáj.

Je nám líto, video expirovalo.
Jumbo-Visma slaví na Vueltě další hattrick

Trojnásobný šampion Vuelty a vítěz letošního Gira d'Italia Roglič nástupem necelé tři kilometry před cílem 124,4 km dlouhé etapy roztrhl v houstnoucí mlze vedoucí skupinku a jeho tempo dokázali akceptovat jen jeho stájoví kolegové. Zhruba 1,5 kilometru před cílem odpadl i Kuss a vyslal Rogliče s dvojnásobným vítězem Tour de France Vingegaardem pro etapový vavřín.

"Jel jsem svoje tempo a ve stoupání se rozhodlo. Šel jsem do toho a udržel jsem rytmus až na vrchol. Mluvil jsem s Kussem. V tak příkrém stoupání jede každý co může, a pak se ukáže. Říkal jsem mu, ať bojuje a věří si, že to dokáže," uvedl Roglič.

Na Kusse se v závěru dotáhl Mikel Landa a i s jeho přispěním udržel Američan odstup za vítěznou dvojicí na 19 sekundách. V průběžném hodnocení vede o osm sekund před Vingegaardem, Roglič na třetím místě ztrácí o minutu víc.

"Oba to jsou úžasní šampioni. Vycházíme spolu výborně. Samozřejmě chci také svoji šanci, ale jsem připraven pracovat pro ně, když to bude potřeba," řekl k boji o celkové vítězství Kuss, jenž útočí na životní trofej.

Před nedělním dojezdem do Madridu tak stáj Jumbo-Visma udělala další krok ke splnění cíle, aby jako první tým v historii opanovala všechny tři Grand Tours v jedné sezoně. Ve čtvrtek je na programu poslední horský dojezd tohoto ročníku. Peloton čekají na trase dlouhé 178,9 km tři vrchařské prémie první kategorie, rozhodovat se bude v závěrečném osmikilometrovém stoupání na Puerto de la Cruz de Linares s průměrným sklonem 8,6 procenta.

Vuelta – 17. etapa (Ribadesella – Altu de L'Angliru, 124,4 km):

1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 3:15:56, 2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) stejný čas, 3. Kuss (USA/Jumbo-Visma), 4. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) oba -19, 5. Poels (Niz./Bahrajn Victorious) -44, 6. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -58, ...107. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -22:38, 108. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -22:44.

Průběžné pořadí: 1. Kuss 60:34:21, 2. Vingegaard -8, 3. Roglič -1:08, 4. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) -4:00, 5. Landa -4:16, 6. Mas (Šp./Movistar) -4:30, ...57. Hirt -2:06:32, 114. Schlegel -3:10:47.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články