Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pátou etapu Vuelty vyhrál domácí Rodríguez

Valdepeňas de Jaén (Španělsko) - Španělský cyklista Joaquim Rodríguez vyhrál pátou etapu Vuelty, která po 187 kilometrech končila prudkým stoupáním ve městě Valdepeňas de Jaén. Červený trikot lídra uhájil Francouz Sylvain Chavanel. Dvaatřicetiletý Rodríguez se postaral o druhý triumf svého týmu Kaťuša ve dvou dnech. V úterý vyzval k úniku krajana a stájového kolegu Daniela Morena, ten mu na oplátku v závěru pomohl roztrhat hlavní skupinu favoritů.

Vuelta
zdroj: ČTK/AP

Pátý muž z letošního Gira d'Italia a čtvrtý z loňské Vuelty Rodríguez porazil o čtyři sekundy Nizozemce Wouta Poelse, třetí dojel s odstupem další sekundy Moreno. Oba úspěšní Španělé stáhli náskok vedoucího Chavanela - Moreno už ztrácí jen devět sekund, Rodríguez se posunul na třetí pozici s odstupem 23 sekund. Obhájce loňského vítězství Vincenzo Nibali z Itálie je pátý.

"Na tak krátkém úseku se mi povedlo najet na soupeře víc, než jsem čekal," konstatoval spokojený Rodríguez, kterému šestý triumf v sezoně vynesl bonifikaci 20 sekund. "Ten poslední kilometr byl úžasný. Profil toho závěrečného stoupání mi seděl. Bylo to jako na belgických klasikách se spoustou lidí u trati a všichni na mě křičeli (přezdívkou) 'Purito'. Moc jsem si to užil," uvedl španělský jezdec.

Rodríguez by konečně rád pronikl na medailové pozice v celkovém pořadí jedné z Grand Tours poté, co pětkrát skončil v nejlepší osmičce. "Úvod mi vyšel perfektně, ale počítá se to až po třech týdnech. Všichni favorité jsou zatím pohromadě. Tohle vítězství však svědčí o tom, že se mnou musí počítat," řekl.

Chavanel doplatil na to, že nebyl v úvodu závěrečného stoupání v popředí. "Ale věděl jsem, že mám na Rodrígueze něco k dobru, takže jsem byl v klidu. Věřím, že vedení udržím až do pondělní časovky v Salamance. Když se mi to povede, budu spokojený," uvedl.

Ošklivou nehodu měl uprostřed etapy ve sjezdu Nor Kurt-Asle Arvesen, který se v rychlosti 70 km/h srazil s chlapcem, jenž vběhl na silnici sebrat odhozený bidon. Oba vyvázli jen s pohmožděninami a odřeninami, hoch má navíc roztržený ret. "Viděl jsem, že to bude špatné. Bál jsem se nejhoršího. Nic strašnějšího jsem na kole nezažil," svěřil se šestatřicetiletý jezdec stáje Sky, jenž po sezoně skončí s kariérou. Do cíle dorazil na 169. místě ztrátou 32 minut.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články