Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pátou etapu Tour vyhrál ve spurtu Cavendish

Cap Fréhel (Francie) - Pátou etapu Tour de France vyhrál ve spurtu britský cyklista Mark Cavendish, který si na slavném cyklistickém závodě připsal už šestnáctý triumf v kariéře. Roman Kreuziger dnes dojel na 16. místě a celkově je jednapadesátý. Žlutý trikot udržel norský mistr světa Thor Hushovd. Rovinatou etapu, dlouhou 164,5 kilometru, poznamenalo hned několik kolizí.

Z Tour odstoupil Slovinec Janez Brajkovič, který po těžkém pádu dlouho ležel bez hnutí na kraji silnice a posléze ho pořadatelé odvezli na vyšetření do nemocnice. Vyšetření naštěstí ukázalo, že utrpěl jen lehký otřes mozku. Spadl také obhájce prvenství Alberto Contador, ten se ale za pomoci svých týmových kolegů do pelotonu záhy vrátil na novém kole. Větší smůlu měl vyhlášený belgický spurtér Tom Boonen, který po marné stíhací jízdě nabral více než třináctiminutovou ztrátu.   

V čele jela dlouho čtyřčlenná skupina, která si vypracovala náskok až pět a půl minuty, ale 45 km před cílem ji peloton dostihl. Potom to zkusili ještě Francouzi Jérémy Roy a Thomas Voeckler, ale ani oni nebyli úspěšní. 

O prvenství tak rozhodl až závěrečný spurt v Cap Fréhel, kde si Cavendish šestnáctým vítězstvím na Tour spravil náladu po dosavadních nepříliš úspěšných etapách. "Byl to náročný finiš, dal jsem do něj všechno. Vyhráli jsme ne proto, že jsme měli štěstí, ale protože jsme dobří," pochvaloval si jezdec hájící barvy stáje HTC-Highroad. Za ním na dalších místech dojeli Belgičan Philippe Gilbert a José Joaquín Rojas ze Španělska.

Roman Kreuziger byl po dojezdu dnešní etapy hlavně rád, že vše přečkal bez újmy, stejně jako většina jeho spolujezdců z Astany. "Spadl jen Zeits, ale naštěstí z toho vyvázl ještě docela dobře. Nic mu není," uvedl český cyklista na svém webu. "Nejdůležitější ze všeho je, že jsme se tentokrát do ničeho nenamotali, protože těch pádů byla spousta a hodně lidí je řádně dobitých. Já sám měl namále, jak lehnul Gesink. Vyhnul jsem se tomu fakt v poslední chvíli. Hodně to foukalo, proto ta nervozita v balíku. K tomu úzké cesty a hrozně nebezpečný dojezd," podotkl český jezdec.  

Ve čtvrtek je na programu nejdelší etapa letošního ročníku Tour, 226,5 km dlouhý přejezd z Dinanu do Lisieux. "Věřím, že zítra se pojede po daleko lepších cestách a těch pádů budě míň. Zase to nahrává sprinterům, tak uvidíme," dodal Kreuziger.

Radost Marka Cavendishe
zdroj: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články