Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Paret-Peintrovi na Giru umí. Valentin vyhrál horskou etapu a navázal na úspěch svého bratra

Ty dva úspěchy dělí dvanáct měsíců, je pod nimi ale podepsána stejná francouzská rodina. Valentin Paret-Peintre vyhrál z úniku horskou etapu Gira d'Italia a navázal na rok starý úspěch svého staršího bratra Auréliena. Růžový dres má nadále Tadej Pogačar, Jan Hirt vypadl z elitní desítky a je dvanáctý.

Valetin Paret-Peintre
zdroj: Reuters

Čtyřiatřicetiletý Tratnik slavil na Giru již v covidovém ročníku 2020, kdy se celý závod jel v netradičním říjnovém termínu. Slovinský cyklista tehdy vyhrál šestnáctou etapu s cílem v San Daniele del Friuli. Triumfu byl závodník týmu Visma-Lease A Bike, za který do etapy pro nemoc nenastoupil nedělní vítěz Olav Kooij, blízko i nyní.

Ještě tři kilometry před koncem dlouhého osmnáctikilometrového stoupání Bocca della Selva, které šplhalo poměrně nevinným tempem pěti procent, Tratnik vedl o půl minuty. Když dojel k ukazateli dvou kilometrů, už se před ním nacházel Valentin Paret-Peintre. Třiadvacetiletý závodník stáje Decathlon-Ag2r se kolem svého soupeře z úniku prohnal a nedal mu šanci.

Francouzský cyklista navázal na loňský úspěch svého staršího bratra a týmového kolegy Auréliena, který vyhrál loňskou čtvrtou etapu na Lago Laceno, a zaslouženě zvítězil, zatímco znaveného Tratnika před cílem ještě předjel další z Francouzů Romain Bardet. Paret Peintre oslavil své první profesionální vítězství a definitivně vystoupil ze stínu svého dosud úspěšnějšího bratra, který byl v etapě také v úniku.

V celkovém pořadí se toho mnoho nemění, neboť hlavní favorité dorazili s odstupem tří a půl minuty v totožné skupině. Růžový dres tedy nadále zůstává Tadeji Pogačarovi, Jan Hirt vypadl díky posunu Romaina Bardeta z elitní desítky. Nyní mu náleží dvanácté místo.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 10. etapa (Pompeje - Cusano Mutri, 142 km):

1. V. Paret-Peintre (Fr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 3:43:50, 2. Bardet (Fr./dsm-firmenich-PostNL) -30, 3. Tratnik (Slovin./Visma-Lease a Bike) -1:00, 4. Bagioli (It./Lidl-Trek) -1:17, 5. A. Paret-Peintre (Fr./Decathlon-AG2R-La Mondiale), 6. Geschke (Něm./Cofidis) oba -1:24, ...20. Hirt (Soudal-Quick Step) -3:18.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 36:48:08, 2. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe) -2:40, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:58, 4. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -3:39, 5. Uijtdebroeks (Belg./Visma-Lease a Bike) -4:15, 6. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -4:27, ...12. Hirt -5:57.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články