Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Pády, konce favoritů a výhra o galusku. Královskou etapu ovládl Uran, Froome zůstal žlutý

Chambéry (Francie) – Devátá etapa letošní Tour de France naplno ukázala, proč se jí dostalo označení královská. Obtížných 181,5 kilometrů s třemi stoupáními nejvyšší kategorie nabídlo spoustu dramatických chvil, z kterých nejlépe vyšel Rigoberto Uran. Ten v závěrečném spurtu těsně porazil Warrena Barguila, jenž se oblékl alespoň do puntíkatého dresu. Celkové vedení si udržel Chris Froome. Etapa nabídla i několik vážných pádů, po nichž odstoupili dva favoriti Richie Porte a Geraint Thomas.

Bude to etapa, která může rozhodnout o vývoji celé Tour de France, shodovali se před devátým dnem největší hvězdy. Hned sedm horských prémií z toho tři nejvyšší kategorie budily velké obavy. Tento scénář se nakonec vyplnil z padesáti procent.

Na jednu stranu se o potenciálním celkovém vítězi ani zdaleka nerozhodlo. Muž ve žlutém Chris Froome si na největší soupeře náskok nevytvořil a zároveň dokázal odolat i veškerým atakům. Jako když v nejtěžším výšlapu na Mont du Chat měl technické problémy, ale hlavní konkurenti po chvilce počkali.

Britský jezdec také v samotném závěru za pomoci Fabia Arua, Jakuba Fuglsanga, Warrena Barguile a Rigoberta Urana dokázal smazat i atak Romaina Bardeta a do cíle dorazil ve spurterském souboji jako třetí.

"Mám smíšené pocity. Samozřejmě jsem rád, že jsem si udržel žlutý dres, ale byla to bláznivá etapa. Zrovna teď jsem viděl obrázky z pádu Richieho Porta, bylo to děsivé. Doufám, že je v pohodě," uvedl Froome na adresu svého bývalého kolegy. "A navíc upadl i můj parťák Geraint Thomas. Ale zbytek týmu odvedl skvělou práci a kontroloval závod, což rozhodně nebylo lehké," dodal rodák z Nairobi.

Z výhry se prvně radoval Francouz Barguille, jenž byl téměř celou etapu v únicích a díky dvěma triumfům na horských prémiích HC si zajistil puntíkatý dres. Obrovská euforie však po pár desítkách sekund vzala za své. Cílová fotografie ukázala, že o galusku byl rychlejší třicetiletý Kolumbijec Uran.

"Je to neuvěřitelné. Ani já jsem si nemyslel, že jsem vyhrál. Při tom pádu Richieho Porta s Danem Martinem jsem si zničil přehazovačku, takže jsem se snažil ve skupině jen zůstat. Je to obrovské překvapení, ale mám z něj velkou radost," slavil Uran.

Na stranu druhou královská etapa naprosto odfoukla naděje některých aspirantů na nejvyšší příčky. Vůbec nejhůře dopadli Froomův týmový kolega ze Sky Geraint Thomas (do té doby druhý) a Richie Porte z BMC (do té doby pátý).

Thomas měl vážný pád při sjezdu z prvního kopce kategorie HC. Na zemi se ocitl společně s Rafalem Majkou a se zlomeninou pravé klíční kosti pro něj Tour skončila. Rodák z Cardiffu tak opět potvrdil, že letos má velkou smůlu, jelikož i z italského Gira musel odstoupit po střetu s motocyklem.

Ještě vážnější nehodu měl při sjezdu z Mont du Chat, který je označován za jeden z nejhorších ve Francii, Porte. Při snaze podjet jednoho z jedců se dostal na trávu, po nekontrolovaném pádu srazil i Daniela Martina a oba narazili do skály. 

Zatímco Martin se ještě dokázal vrátit na kolo a cílem projel se ztrátou minuty a 15 sekund, Porte dlouhou dobu ležel na silnici. Z kopce ho musela zafixovaného odvézt sanitka. V nemocnici pak odhalili, že má zlomenou pravou klíční kost a prasklou pánev."Podle mě organizátoři dostali, co chtěli. Nikdo nechtěl riskovat, ale bylo to neuvěřitelně kluzké. Měl jsem štěstí, že jsem mohl pokračovat," postěžoval si v cíli Martin.

Nedařilo se ani dalším hvězdám. Se stejnou ztrátou na vítěze jako Martin dojel Nairo Quintana. Totální krize pak potkala Alberta Contadora, kterému se povedlo spadnout při jednom z výjezdů a ve finále nabral manko více než 4 minut.

Všechny tyto události tak pořádně zamíchaly pořadím v první pětce. Žlutý dres drží i nadále Froome 18 sekund před Aruem a 51 vteřin před Bardetem. Čtvrtý je o další 4 sekundy dále Uran a odstup minuty a 37 vteřin má pátý Fuglsang.

Nejlepší z Čechů Roman Kreuziger dokončil etapu na 34. místě s odstupem 18:21 minuty a celkově mu patří 25. pozice. "Byla to hodně hektická etapa. Mně se od začátku nejelo vůbec dobře, pak trošku líp, v závěru ale tragédie. Odvedl jsem tam však nějakou práci pro Simona Yatese, který zvýšil svůj náskok v bílém dresu," uvedl Kreuziger, jenž má za úkol pomáhat lídrovi své stáje Orica Yatesovi, který je celkově sedmý a vede hodnocení mladých jezdců. "Pro mě to dnes skončilo pod Mont du Chat, kdy jsem se moc necítil a sportovní ředitel mi řekl, ať si odpočinu, abychom v dalších týdnech byli co nejvíce k ruce Simonovi," dodal pátý muž sobotní etapy.

Tour vedle některých z favoritů skončila i pro druhého muže bodovací soutěže Arnauda Démarea. Francouzský spurtér nezvládl dojet do cíle v časovém limitu a vypadl z boje o zelený trikot, jenž je zatím v držení Němce Marcela Kittela.

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)

Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)

Zelený dres: Marcel Kittel (Quick-Step Floors)

Puntíkovaný dres: Warren Barguil (Sunweb)

Jak 9. etapa probíhala?

Devátá etapa, po které na Tour následuje den volna, na cyklisty přichystala pořádnou výzvu, při níž nastoupali hned 4600 výškových metrů. A do kopce se vyrazilo hned od startu. Brzká cesta vzhůru byla tak ideální možností pro uprchlíky, kterých se na čele už po 8 kilometrech sjelo hned 39. Mezi ně se dostal i český jezdec Zdeněk Štybar.

Start přinesl i jeden vážný pád, do kterého se zaplet druhý muž sobotní etapy Robert Gesink a Manuele Moori, a pro oba letošní Tour skončila.

Velká skupina uprchlíků si brzy vytvořila solidní náskok, který se místy vyšplhal až na 6 minut a 30 sekund.

První výjezd na kopec nejvyšší kategorie na závodníky čekal na 68. kilometru, kdy se museli poprat s Col de la Biche. Během něj začali z vedoucí skupiny někteří odpadávat a mezi takové se zařadil i Štybar, jenž se okamžitě začal propadat pořadím.

Samotný výjezd ale zase tolik dramatických momentů nenabídl. To ve sjezdu se děly věci. V první skupině i v pelotonu nasadili vysoké tempo členové týmu AG2R, což vyvolalo trhání a také pády. Na navlhlé silnici ujelo kolo dvornímu domestikovi Frooma a druhému muži celkového pořadí Thomasovi, který musel ze závodu odstoupit.  

Hned po Col de la Biche se závodníci vydali na další kopec kategorie HC, který měl místy sklon až 22% procent, Grand Colombier. Do něj už v čele vyrážela pouze sedmička uprchlíků, z nichž postupně vykrystalizovala dvojice Barguil a Tiejs Benoot. I peloton doznal značné selekce a počet jeho členů se snížil přibližně na 30 lidí. Nepříjemnost navíc potkala Contadora, jenž ve výšlapu putoval k zemi, ale brzy se mezi favority vrátil.

Následný sjezd pomohl na čele vytvořit dvanáctičlennou skupinu, jejíž náskok se ale pomalu a jistě snižoval na hranici 3 minut.

Klíčové dění nastalo až na posledním a nejtěžším stoupání dne na slavný Mont du Chat. Jezdci museli zdolat 8,7 kilometru brutálního kopce, jehož průměrný sklon byl 10,3%. Skvěle si na něm vedl nadále Barguil, který brzy všem odjel a vytvořil si náskok, s nímž dojel i nahoru. Díky tomu si zajistil puntíkatý dres pro vedoucího muže vrchařské soutěže.

Velké drama probíhalo ale zejména mezi hlavními favority. Při cestě k vrcholu měl technické problémy Froome a Aru s Quintanou se jeho slabé chvilky snažili využít. Hlavní favorité ovšem nakonec zpomalili a na žlutého muže počkali. Následné nástupy oddělili silné od slabých. Ztrátu nabrali Contador právě s Quintanou. Na čele se neudržel ani nejlepší jezdec do 25 let Simon Yates.

Při sjezdu potkal těžký pád Porteho, jednoho z největších favoritů na triumf, pro něhož závod kvůli vážnému pádu skončil. Další účastník Martin naštěstí mohl pokračovat, i když v potlučeném stavu.

Během jízdy dolů ukázal nebojácnost Bardet, který ujel Froomovi a spol. Na následné rovině dohnal i Barguila a s náskokem 30 sekund se snažil dojet do cíle jako první. To se mu ovšem nepodařilo. Pětice v jeho zádech začala spolupracovat a 2 kilometry před cílem ho dohonila.

Vše tak vyvrcholilo dramatickým závěrečným spurtem, po kterém nakonec slavil zkušený Uran.

Cyklistický závod Tour de France - 9. etapa (Nantua - Chambéry, 181,5 km):

1. Uran (Kol./Cannondale) 5:07:22, 2. Barguil (Fr./Sunweb), 3. Froome (Brit./Sky), 4. Bardet (Fr./AG2R), 5. Aru (It./Astana), 6. Fuglsang (Dán./Astana) všichni stejný čas, 7. Bennett (N. Zél./LottoNL), 8. Landa (Šp./Sky), 9. D. Martin (It./Quick-Step), 10. Quintana (Kol./Movistar) všichni -1:15, ...34. Kreuziger (ČR/Orica) -18:21, 58. Štybar (ČR/Quick-Step), 69. Cink (ČR/Bahrajn Merida) oba -27:10.

Průběžné pořadí: 1. Froome 38:26:28, 2. Aru -18, 3. Bardet -51, 4. Uran -55, 5. Fuglsang -1:37, 6. D. Martin -1:44, 7. S. Yates (Brit./Orica) -2:02, 8. Quintana -2:13, 9. Landa -3:06, 10. Bennett -3:53, ...25. Kreuziger -21:06, 51. Cink -43:22, 78. Štybar -59:13.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články