Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Osamělý kovboj bez sponzora. Van Aert válčí sám za sebe

Patří mezi největší hvězdy světové cyklistiky. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu a nastupující eso silničního pelotonu Wout van Aert ale nemá jistou bezprostřední budoucnost. Belgičan rozvázal smlouvu se svým stávajícím týmem a pro příští rok je bez angažmá. Navíc má na krku žalobu od dosavadního zaměstnavatele.

Wout van Aert
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Měl před sebou poslední stovky metrů úvodního cyklokrosového Světového poháru a to, že mu za každou zatáčkou víc a víc ujížděl krajan Toon Aerts, bylo jednou z jeho posledních starostí. Wout van Aert odešel v americkém Waterloo poražen: pro trojnásobného světového šampiona je každá druhá příčka nedostatečnou. V hlavě ale řeší složitější problémy.

"Samozřejmě že mám smíšené pocity. Když jste třikrát mistrem světa, tak každý očekává, že vyhrajete všechny závody. A já to mám vlastně stejně, takže mě mrzí, že jsem dnes zvítězit nedokázal," říkal Van Aert na americké půdě, kde seriál cyklokrosových závodů začíná. "Toon byl zkrátka silnější a já se ho v posledních kolech nedokázal udržet," dodal.

Van Aert ale už neřekl, co předcházelo tomu, aby ve Spojených státech vůbec mohl závodit. Minulý týden jednostranně vypověděl svůj kontrakt se stájí Veranda's Willems-Crelan. Belgická hvězda byla dlouhodobě nespokojená s poměry v týmu. V letních měsících si v belgickém tisku postěžovala, že se cyklistická stáj mění před očima.

Sponzor oznámil, že po sezoně skončí. Odešel sportovní ředitel a zároveň Van Aertův trenér, slavný cyklokrosař Niels Albert. Do toho za kontroverzních okolností padla možnost spojení s irským týmem Aqua Blue Sport. Irové dokonce vydali oficiální prohlášení o dohodě. Belgická strana je o několik hodin později dementovala a záhy se dohodla s týmem Roompot.

To všechno se hlavní hvězdě prokontinentálního týmu vůbec nelíbilo. "Podívejte se na naši soupisku, jak se změnila za dobu, co tu jezdím. Všechno, co vypadalo zprvu tak nadějně, je v troskách. V novinách jsem se dozvěděl, že se máme spojit s Aqua Blue Sport. Nikdo o tom nevěděl. Pak mi řekli o dohodě s Roompotem pět minut před oficiálním oznámením," říká.

Van Aert dodal, že zprvu mínil dodržet svůj kontrakt, který má do roku 2019 (poté začne platit jeho smlouva s týmem LottoNL-Jumbo). "Ale už toho bylo dost," řekl s tím, že změnil názor. Minulý týden provozovateli týmu vypověděl smlouvu a cyklokrosovou sezonu absolvuje jako "nezávislý" závodník. A jak to bude poté na silnici? Kdoví.

Belgická stáj, kterou vlastní vítěz závodu Kolem Flander Nick Nuyens, už na Van Aerta podala žalobu pro porušení smlouvy. Věc je nyní v rukou advokátů obou stran. Jak soud rozhodne, není jasné. Pro Van Aerta to nicméně má praktické dopady: jeho duhový dres zdobí namísto log sponzorů pouze písmena "W" a "VA", závodí též na koupeném "neutrálním" speciálu.

Je to nezvyklá situace: představte si, že by Peter Sagan závodil v pelotonu osamocen a bez jakékoliv podpory svého týmu. Těžko představitelná věc. Právě tak si nyní musí připadat cyklokrosový šampion. "Chci poděkovat všem svým příznivcům. Nikdy předtím mi jejich podpora tolik nepomohla," napsal už Van Aert. Potřebovat bude každého fanouška.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články