Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olympijský vítěz Kulhavý dovršil hattrick v anketě Král cyklistiky

Praha - Olympijský vítěz v cross country horských kol Jaroslav Kulhavý opanoval potřetí za sebou domácí anketu Král cyklistiky. Tímto hattrickem se sedmadvacetiletý biker vyrovnal legendám kolové bratrům Janovi a Jindřichovi Pospíšilovým a bývalému silničnímu cyklistovi Jánu Svoradovi.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK/AP autor: Michal Kamaryt

Zatímco loni vyhrál Kulhavý o 167 bodů před cyklokrosařem Zdeňkem Štybarem, letos bylo jeho prvenství ještě přesvědčivější. Druhý v pořadí silničář Roman Kreuziger zaostal o 342 bodů. Třetí skončil další biker Ondřej Cink, mistr světa a Evropy do 23 let.

"Byla to snová sezona a tohle je taková třešnička za vším. Olympiáda asi rozhodla o všem. Je to přece jen akce, která probíhá jednou za čtyři roky. A jestli třeba někdo nesleduje sport, tak udělá mnohdy výjimku a sleduje olympiádu," uvedl Kulhavý na dnešním vyhlášení v divadle Hybernia v Praze.

I proto, že na horských kolech dosáhl už všeho, pomýšlí na pokus uspět v silničních závodech. "Ať už se ale rozhodnu jakkoliv, horská kola určitě úplně nevypustím," ujistil Kulhavý, jenž obhájil prvenství rovněž v anketě o nejlepšího bikera a také v doprovodné anketě o nejsympatičtějšího cyklistu v hlasování čtenářů serveru iDnes.cz.

Mezi silničáři se ocenění dočkal opět po roce i vítěz jedné z etap na Giro d'Italia Kreuziger, za kterého převzal cenu kamarád František Raboň. "Snad to pro něho bude výzva, abychom v příštím roce bojovali o nejlepšího silničáře do poslední chvíle oba," vzkázal Kreuziger z Kanárských ostrovů, kde je na prvním soustředění se svým novým týmem Saxo Bank-Tinkoff Bank.

Stejného vítěze měla i kategorie cyklokrosařů, kterou ovládl Štybar, přestože v tomto roce se bývalý dvojnásobný světový šampion naplno zaměřil na silniční závody. I proto Štybar, za něhož přebíral cenu otec, naznačil svoji touhu zařadit se příště mezi vítěze v jiné kategorii.

"Možná bych tam radši byl jako silničář. Už proto, že cyklokrosových závodů jezdím málo. Ale hlavně za to, že by se mi podařily výsledky na silnici a lidé mě alespoň na chvíli brali jakožto úspěšného silničáře," uvedl v telefonickém rozhovoru Štybar.

Vítězství obhájil i Jiří Ježek mezi handicapovanými. Nejúspěšnější cyklista historie paralympijských her se pyšní bilancí 11 medailí, z nichž šest bylo zlatých. Tu se pokusí ještě vylepšit. "Udělám vše proto, abych ty čtyři roky do Ria nějak vydržel a mohl závodit i tam," prohlásil Ježek. Nejsympatičtější cyklistkou byla zvolena Tereza Huříková.

Jaroslav Kulhavý

Datum a místo narození: 8. ledna 1985, Ústí nad Orlicí
Výška a váha: 187 cm, 76 kg
Klub/trenér: Specialized Racing Team/Viktor Zapletal
Největší úspěchy
- kategorie elite: olympijský vítěz, mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy
- OH: 2012 (Londýn) - zlato
- MS: 2011 (Champéry) - zlato, 2010 (Mont St. Anne) - stříbro a bronz (štafeta)
- ME: 2010 (Haifa) a 2011 (Dohňany) - zlato
Ostatní kategorie:
ME 2007 (Cappadocia) - stříbro, MS 2007 (Fort William) - bronz (oboje do 23 let); juniorský mistr světa i Evropy (2003)
Ocenění: 3x vítěz domácí ankety Král cyklistiky (2010-12)
Rodina: svobodný

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články