Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Olympijská trať je náročná, shodují se čeští bikeři

Praha – Dva čeští bikeři Jaroslav Kulhavý a Jan Škarnitzl mají jistý start na olympiádě v Londýně. Oba si včera poprvé vyzkoušeli trať, na které se bude bojovat o olympijské medaile v cross country. 

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Hned po svém nejhorším výsledku posledních tří sezon, 12. místě ve světovém poháru v belgickém Houffalize, vyrazil Jaroslav Kulhavý do britské metropole vstříc trati, na které organizátoři oproti loňskému testovacímu závodu provedli několik změn.

"Trať je nově uválcovaná, což je trochu nevýhoda – je znovu hladká. Přibyla tam technická místa, prodloužil se o trochu nejdelší výjezd. Technické sekce jsou hodně náročné, včera tam bylo hodně zranění. Při závodě to bude ještě horší. Trať bude náročná i fyzicky," sdělil své dojmy mistr světa z loňského roku.

Škarnitzl přiznal, že na trati našel několik míst, se kterými měl starosti. "Našel jsem si pár míst, ze kterých mám ne respekt, ale které mi nesedí. Malinko jsem tam ztrácel, chyběly mně dva tři metry na konkurenty," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce českých bikerů

Třetím bikerem pro OH by mohl být mladík Cink

Vedle Kulhavého a Škarnitzla by se mohl představit na olympijských hrách v závodě cross contry jednadvacetiletý biker Ondřej Cink. Přestože nominace je stále ještě otevřená, zatím má ke startu v Londýně nejblíže. Cink se mu přiblížil i díky úspěšnému vystoupení na Světovém poháru v belgickém Houffalize, kde o víkendu vyhrál závod jezdců do 23 let. "Je to blízko, určitě na olympiádu myslím," přiznal na tiskové konferenci.

Reprezentační trenér Viktor Zapletal potvrdil, že Cink má velkou šanci. "Je to ale pořád ještě otevřené a platí stále podmínky pro nominaci, které byly dopředu jasně nastavené," připomněl Zapletal s tím, že o místo pro Londýn bojují bikeři ve třech závodech. Vedle březnového závodu v rakouském Langenlois jde o podniky Českého poháru v Teplicích a Bedřichově. V Langenlois dojel Cink sedmý jako nejlepší z Čechů po Kulhavém a Škarnitzlovi. Jeho papírově největší soupeř Milan Spěšný skončil na 17. místě.

Nejbližší závod světového poháru čeká české závodníky o druhém květnovém víkendu na domácí trati v Novém Městě na Moravě. Po loňské úspěšné premiéře zaznamenali organizátoři zvýšený zájem jezdců. Zatímco loni bylo přihlášeno 400 bikerů ze 38 zemí, letos jich má být až o 100 více. "Závodníci byli nadšení a hodně to chválili," uvedl Kulhavý, jenž bude na Vysočině obhajovat loňské vítězství. Pokusí se poprvé v letošním ročníku proniknout na stupně vítězů, na které útočil v úvodních dvou dílech SP marně.

Trať doznala pouze drobných změn. Oproti loňsku se mírně natáhla na 4,46 kilometru, přičemž během jednoho okruhu překonají bikeři 220 výškových metrů. Pořadatelé, kteří pracují s rozpočtem osm milionů korun, by rádi zopakovali úspěch z loňska, kdy bylo Nové Město vyhodnoceno jako nejlepší ze všech sedmi dílů světového poháru. "Dokonce se o něm hovořilo jako o jednom z nejlepších v celé historii," řekl Němec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články