Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Odjel a už se neohlédl. Ben Healy vyhrál 8. etapu letošního Gira

Dvaadvacetiletý Ben Healy vyhrál z úniku osmou etapu Giro d'Italia a získal svou první etapu na Grand Tour. Závodník týmu EF Education-EasyPost zaútočil 50 kilometrů před finišem a ani jeho kolegové z úniku, ani peloton jej už znovu neviděli. V závěru z hlavního pole zaútočil Primož Roglič a poprvé ujel Remcu Evenepoelovi, na kterého získal 15 vteřin.

Je nám líto, video expirovalo.
Healy si z úniku dojel pro etapový triumf na Giru

Druhý na letošním Amstel Gold Race, hned za Tadejem Pogačarem. Čtvrtý na Lutych–Bastogne–Lutych. A nyní Ben Healy své úžasné jaro korunoval etapovým vítězstvím na Giro d'Italia. Dvaadvacetiletý Ir si v posledních týdnech svými výkony říkal o průlomový výsledek a v osmé etapě závodu se jej při svém debutu na Grand Tour dočkal.

Vítězství o to působivější, jakým způsobem jej Healy dosáhl. Padesát kilometrů před finišem nastoupil ve svazích I Cappuccini. A od té chvíle jen navyšoval svůj náskok, který v cíli činil dvě minuty na zbytek úniku. "Chtěl jsem si vyzkoušet nohy, ale nikdo mi nestačil. Tak jsem jel. Pak už jsem si to jen hlídal až do cíle, měl jsem dneska opravdu dobré nohy," říkal v cíli.

Situace se změnila mezi hlavními favority. Remco Evenepoel nedokázal zachytit nástup Primože Rogliče v závěrečném stoupání a poprvé v letošním závodě na svého velkého soupeře ztratil. V cíli činila Evenepoelova ztráta na Rogliče patnáct vteřin. V růžovém dresu se udržel Andreas Leknessund, ovšem už jen o osm vteřin před Evenepoelem. Roglič je třetí (+38).

Jak etapa probíhala?

Healy, který vozí barvy týmu EF Education-EasyPost, se po úvodní bitvě dostal do početného úniku. Z něj zaútočil dlouhých padesát kilometrů před finišem v prudkých svazích stoupání nazvaného I Cappuccini. Vypadalo to, že je to bláznivě brzy. Za Healym se pustil Toms Skujinš i Filippo Zanna. V úniku byli také Carlos Verona či páteční vítěz Davide Bais.

Peloton v tu chvíli také rozhodně nebyl ze hry a neztrácel ani pět minut. Jenže mladý irský cyklista potvrdil svou fazonu z ardenských klasik. V kopcovitém terénu se cítil jako doma a brzy měl před dalšími uprchlíky náskok půlminuty. Poté jej zdvojnásobil. A znovu až v cíli vedl o dvě minuty před zbytkem úniku.

Healy si jel pro vítězství, zatímco za ním se v závěrečném stoupání poprvé vážně utkali závodníci na celkové pořadí. Primož Roglič zaútočil a dokázal odtrhnout Remca Evenepoela. Se Slovincem se udrželo pouze duo týmu Ineos Grenadiers Tao Geoghegan Hart a Geraint Thomas. Naopak mistr světa ztrácel, a to i ve sjezdu, kde se nedovedl udržet soupeřů.

Nakonec jeho ztráta činila čtvrt minuty, které si ale Evenepoel zřejmě vezme zpátky v nedělní rovinaté časovce.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 8. etapa (Terni - Fossombrone, 207 km):

1. Healy (Ir./EF Education-EasyPost) 4:44:24, 2. Gee (Kan./Israel-Premier Tech), 3. Zana (It./Jayco-AlUla), 4. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic) všichni -1:49, 5. Verona (Šp./Movistar) -2:12 6. Bais (It./EOLO-Kometa) -2:37, ...44. Hirt (Soudal-Quick Step) -6:41, 115. K. Vacek (Corratec-Selle Italia), 154. Černý (Soudal-Quick Step) oba -24:53.

Průběžné pořadí: 1. Leknessund (Nor./DSM) 33:52:10, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) -8, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -38, 4. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -40, 5. Thomas -52, 6. Geoghegan Hart (oba (Brit./Ineos Grenadiers) -56, ...49. Hirt -24:42, 94. K. Vacek -1:01:17, 140. Černý -1:36:19.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články