Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Odešel hlas Tour, Bakalář podlehl nemoci

Praha – Cyklistika a jeho hlas byly nerozlučnou dvojkou. Diváci se s jeho komentářem naposledy setkali při letošní Tour de France. Robert Bakalář, který ve své kariéře prošel mimo jiné i Československou televizí, dnes ráno v jednasedmdesáti letech zemřel. Podlehl zákeřné nemoci, s níž delší dobu bojoval. "Umřel významný český novinář. Bakalář byl celoživotní sporťák - uměl skvěle o sportu psát i ho slovem, televizně, komentovat," uvedl jeho někdejší kolega Otakar Černý.

Cyklistice se jako novinář věnoval více než pětačtyřicet let, třeba v časopisu Stadion. Baky, jak mu říkali kamarádi a kolegové, byl zároveň jedním z průkopníků přímých přenosů. V poslední době se s jeho hlasem mohli setkávat diváci české verze Eurosportu, kde komentoval všechny významné cyklistické přenosy - naposledy minulou neděli.

Bakalář byl spoluzakladatelem a ředitelem exhibičního závodu Pražské schody, podílel se i na oblíbeném seriálu na horských kolech Kolo pro život. Napsal také několik knih se sportovní tematikou. Se zákeřnou nemocí bojoval již delší dobu, přesto zvládl odkomentovat celou Tour de France. Ta letošní byla jeho už patnáctou.

"Probudil jsem se a slyšel velmi špatné zprávy o velké osobnosti Robertu Bakalářovi. Bohužel už není mezi námi, budeme ho postrádat. Odpočívej v pokoji," uvedl na svém Twitteru závodník Roman Kreuziger. "Velká ztráta. Těžko najít člověka, který by toho dokázal pokrýt svými aktivitami tolik jako Robert," uvedl na iDnes.cz Ján Svorada, který zvítězil ve třech etapách Tour de France.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřel Robert Bakalář

Měl jsem štěstí, že jsem s ním mohl léta spolupracovat - Robert byl v letech 1980-1990 redaktorem tehdejší Hlavní redakce sportu, tělovýchovy a motorismu ČsT.

V těch letech jsme hodně práce dělali společně. Tour de Bohemia, dnes už zrušený skvělý cyklistický závod v okolí Nového Boru, Závod míru mládeže, Lidice - prostě kdejaký cyklistický závod jsme jezdili spolu. On na kole, já jako reportér, potkávali jsme se po trati i v cíli. Jeho zapálení cyklistikou bylo neuvěřitelné.

Ale i jinak to byl precizní pracant, neuměl nic ošidit, vím, to se říká vždycky, ale u Roberta to je prostá pravda. Uměl být nepříjemný a neústupný, ale jeho vítězné varianty konečné podoby vysílání měly svou logiku.

Konečně i jeho úmrtí má svou krutou symboliku. Léta komentoval Tour de France - byl to vrchol jeho profesní činnosti - hrozně si toho vážil. Nebyla to snadná práce - komentovat tři neděle několikahodinné etapy je dřina. On ji dělal mnoho let.

Letos, už velmi vážně nemocný, se do ni pustil znovu. Za velkého obětování svou tour dokončil. A potom, vyčerpaný, zemřel. Je to škoda - Robert Bakalář odchází jako slušný člověk a dokonalý profesionál.

Otakar Černý, šéfredaktor redakce sportu ČT

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články