Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Obhájce Kulhavý je favoritem ankety Král cyklistiky

Praha - Velkého favorita v Jaroslavu Kulhavém má 47. ročník ankety Král cyklistiky, jehož vyhlášení se uskuteční dnes v Brně. Suverén celé sezony v olympijské disciplíně cross country horských kol vyhrál letos mistrovství světa i Evropy, ale také Světový pohár a má velkou šanci obhájit loňské prvenství v anketě. Letošní ročník bude oproti těm předchozím odlišný. "Bude se vyhlašovat nejlepší v každé z celkem osmi disciplín a všichni vítězové převezmou originální skleněnou trofej. Nejvyšším oceněním pak zůstává Král cyklistiky," uvedl Jan Němec, jednatel společnosti Cycling Media, která se nově o anketu stará.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: mtbs.cz autor: Michal Červený

Anketa symbolicky uzavře úspěšný rok, v němž čeští cyklisté pětkrát dobyli světové zlato a na vrcholných akcích získali celkem 25 medailí. "Když to vezmeme z pohledu zisku zlatých medailí, naposledy jsme měli pět mistrů světa v roce 2004, loni byla z MS čtyři zlata. Letos je to asi o to cennější, že je to v kategorii elite, přičemž u Jardy Kulhavého ještě o to více, že se jedná o olympijskou disciplínu cross country," uvedla zástupkyně Českého svazu cyklistiky Monika Preibischová.

Již 47. ročník Krále cyklistiky proběhne v rámci veletrhu Bike Brno a všichni přední čeští reprezentanti se ho osobně zúčastní. Chybět kvůli svému závodnímu programu bude pouze cyklokrosový šampion Zdeněk Štybar, za nějž převezme ocenění jeho otec. Vysoce pravděpodobná je i účast rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, která na kole usiluje o start na olympijských hrách v Londýně v příštím roce. Pozvaní jsou také velikáni historie cyklistiky Jiří Daler, Jan Smolík, Lubor Tesař, Pavel Padrnos, Ján Svorada a další.

Poprvé bude udělena Cena Roberta Bakaláře za celoživotní přínos cyklistice. Na slavnostním večeru 10. listopadu na Brněnském výstavišti ji jako první převezme Zuzana Bakalářová, manželka známého televizního komentátora a velkého propagátora cyklistiky, po němž je ocenění pojmenováno. Bakalář letos v srpnu podlehl v 71 letech rakovině.

Kulhavý, jenž zcela dominoval své disciplíně, už se stal v minulém týdnu armádním sportovcem roku 2011 a je nejen favoritem na Krále cyklistiky, ale také jedním z aspirantů na přední příčky při vyhlášení ankety Sportovec roku, kde by v první desítce mohli být hned tři cyklisté. Slavnostní večer začne v 19:00. Vedle hlavních anket bude vyhlášena i Miss cyklistiky a nejsympatičtější cyklista roku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články