Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Období Grand Tours začíná. Kdo jsou favorité Gira?

Praha – Sezona Grand Tour začíná a už dnes se v San Remu vydají cyklisté na trať týmové časovky. Čekají je tři týdny závodění, šest horských finišů nebo 60 km individuální časovky. Favoritů je vícero, i když z jistého pohledu se dá na letošní Giro dívat i jako na hon na Alberta Contadora. Naopak loňský vítěz Nairo Quintana na startu chybí. Více v našem preview prvního etapového vrcholu sezony.

Alberto Contador (32, Španělsko, Tinkoff-Saxo)

*****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2007, 2009), Vuelta (1., 2008, 2012, 2014)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia: 1. (2008)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Andalusie (2.)

Až se bude v říjnu rekapitulovat závodnický rok, dojde jistě i na hodnocení samotných závodů. Při volbě toho nejvíce strhujícího by se nemělo zapomenout na sice méně prestižní, nicméně důležitý ukazatel jarní formy, kterým je závod Kolem Andalusie. Ten se koná již v polovině února, a je tak jednou z prvních příležitostí, kdy proti sobě nastoupí světová špička.

Letošní ročník nabídl dva skvostné závodnické dny, a to etapu 3 a 4. V první z nich odjel ve stoupání Alberto Contador a udržel za sebou Chrise Frooma o 19 vteřin, hned následující den ale situace vypadala opačně a Španěl na Alto de Allanadas ztratil na svého hlavního konkurenta vteřin devětadvacet. V celkovém pořadí byl v cíli rozdíl dvě sekundy – v Contadorův neprospěch.    

Dvě strhující etapy a ukázka síly obou jezdců. Pro Contadora však zůstávají jeho letošním vrcholem – v březnu sice odjel ještě Tirreno-Adriatico (5.) a Kolem Katalánska (4.), ale na nich se držel spíše v pozadí. Nicméně jde zřejmě o logickou věc, vždyť Contador se letos soustředí na pokus o double z Gira a Tour, čemuž podřizuje svou přípravu.

Letošní podoba Gira s velkými horskými vrcholy jako Passo Daone nebo Montirolo mu jasně hraje do karet, navíc je natolik zkušený, že má rozložení sil pro třítýdenní závod takříkajíc v malíčku. Silnou podporou bude El Pistolerovi jeho tým Tinkoff-Saxo, který do Itálie vysílá jako pomocníky Ivana Bassa či Romana Kreuzigera. Je těžké se dívat na Contadora jinak než na zřetelného favorita letošního Gira.

Richie Porte (30, Austrálie, Team Sky)

****

Nejlepší výsledek: Paříž-Nice (1., 2013, 2015), Kolem Katalánska (1., 2015)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia: 7. (2010)
Nejlepší letošní výsledek: Paříž-Nice (1.), Kolem Katalánska (1.), Giro del Trentino (1.)

Hvězdy letošní sezony? Vedle Alejandra Valverdeho nebo Johna Degenkolba nelze pominout Richieho Porta, druhého muže aktuálního žebříčku WorldTour. Ten od začátku března doslovně vyhrál vše, čeho se zúčastnil – patří mu trofeje z Paříž-Nice, Kolem Katalánska i z posledního testu Giro del Trentino. Kdyby se tak hodnotily pouze letošní úspěchy, musel by být hlavním favoritem kteréhokoliv závodu. Proč tomu tak není?

Především díky zkušenostem z minulých let, kdy australský jezdec pravidelně zklamával na delších etapových závodech. Posledním příkladem budiž loňská Tour de France, kdy po odstoupení Chrise Frooma dostal nečekanou příležitost vést Team Sky. Porte však svou pozici nezvládl, v etapě na Chamrousse chytl bezmála devět minut a bylo takříkajíc po závodě. Situace se navíc stala již několikrát předtím a Porte jako by dokázal oslnit jen v jednotlivých etapách – pak si vždy vybral katastrofální výpadek. I navzdory nastíněné skepsi vypadá ale jako největší hrozba pro Alberta Contadora.

Rigoberto Urán (28, Kolumbie, Etixx-Quick Step)

***

Nejlepší výsledek: Giro d’Italia (2., 2013, 2014), stříbro z olympiády (2012)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia: 2. (2013, 2014)
Nejlepší letošní výsledek: Tirreno-Adriatico (3.)

Vyhrál by Giro 2014 Nairo Quintana i kdyby nezaútočil ve sjezdu ze Stelvia? Otázka, která navždy zůstane bez odpovědi. Tím, kdo v šestnácté etapě ztratil nejvíce, byl však zcela jistě Rigoberto Urán, kterého jeho krajan vysvlékl z růžového dresu. Pravdou zůstává, že právě Urán byl po celý závod pro Quintanu největším nebezpečím a stálou hrozbou v průběžném pořadí. Nakonec také v Terstu stál na pódiu jako celkově druhý závodník.

A není důvod, proč by se mu pódium nemělo podařit i letos. Urán má s Itálií dlouholeté a intimní zkušenosti, vždyť zde bydlí od svých devatenácti let a zemi podrobně zná. Je kvalitním vrchařem, avšak – a to je pro Kolumbijce méně obvyklé – možná ještě zdatnějším časovkářem. Právě jemu tak bude svědčit 14. etapa, kterou jezdci na časovkářských speciálech odjedou 59 kilometrů z Trevisa do Valdobbiadene. Formu má Urán soudě dle výsledků slušnou (naposledy páté místo v závodě Kolem Romandie, tedy lepší výsledek než loni) a srovnatelnou s Contadorem. Slabinou ale může být týmová podpora – aby tomu tak nebylo, se bude snažit vedle Serryho či Boueta i Petr Vakoč.

Fabio Aru (24, Itálie, Astana)

***

Nejlepší výsledek: Giro d’Italia (3., 2014), Vuelta (5., 2014)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia: 3. (2014)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Katalánska (6.)

Až bude organizace RCS, která Giro pořádá, chtít připravit trať závodu na míru Fabiu Aruovi, udělá ji vertikální – tak obávaným vrchařem je tento 24letý závodník ze Sardinie. Aru zazářil v loňském roce, kdy vyhrál dvě etapy (jednu z nich na pro Italy posvátném Montecampione) a skončil celkově třetí. Svůj famózní rok dotvořil pátou příčkou na španělské Vueltě a mohl se po Vincenzu Nibalim řadit k nejúspěšnějším závodníkům této země.

Avšak nad letošní Aruovou formou se vznáší otazník – delší dobu marodil a údajně zhubl o pět kilogramů. Jak se to na jeho formě podepíše, se ukáže až v těžkých etapách. Nejlepším výsledkem zůstává šesté místo v Katalánsku, to je však umístění staré šest týdnů a mnoho se od té doby mohlo změnit. Astana ho bude chránit – do Itálie posílají Catalda, Tiralonga nebo Kangerta.

Domenico Pozzovivo (32, Itálie, Ag2r)

**

Nejlepší výsledek: Giro del Trentino (1., 2012)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia: 5. (2014)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Katalánska (3.), Lutych-Bastogne-Lutych (8.)

Na pátou příčku z minulého ročníku bude v Itálii chtít navázat Domenico Pozzovivo. Vzrůstem drobounký italský jezdec je především znamenitým závodníkem v kopcích, kde s pravidelností patří k nejsilnějším v pelotonu. Kvalitu však předvádí i v klasikách, čehož může být důkazem páté (2014) a osmé (2015) místo v závodě Lutych-Bastogne-Lutych.

Minusem naopak bude ona často zmiňovaná časovka, kdy může Pozzovivo dopředu počítat s citelnou ztrátou. Především prvním, rovinatá část bude Itala hodně bolet. Spolehnout se může na podporu své francouzské stáje Ag2r, v níž figuruje i nevyzpytatelný Carlos Betancur. Pozzovivo patrně nedosáhne na podiová místa, zopakování loňského umístění je ale zcela reálným cílem.

Češi na Giru

Leopold König (27, Team Sky)
Roman Kreuziger (29, Tinkoff-Saxo)
Petr Vakoč (22, Etixx-Quick Step)

V pozicích pomocníků vyráží do Itálie tři čeští závodníci. Budou stát "proti sobě" – Roman Kreuziger se chystá pomáhat k růžovému dresu Contadorovi, Leopold König lídrovi své stáje Porteovi a Petr Vakoč bude dělníkem pro Urána. Kreuziger je nejzkušenější a má s Girem zkušenosti z minulosti, navíc jeho pouto s Contadorem je podpořeno mnoha společně absolvovanými závody. König zase před několika týdny odjel s Portem generálku na nadcházející závod Giro del Trentino a byl z toho velký úspěch pro Sky – první a třetí místo.

Oba jedou na Giro v pozici elitních domestiků, "dvojek" svých stájí. Ty musí chtě nechtě kalkulovat i s možností, že jejich lídry potká problém – ať už zdravotního, technického nebo časového rázu. V tuto chvíli by bylo právě na českých jezdcích, aby zaskočili.

Petr Vakoč jakožto všestranný jezdec bude tahat tempo pro Rigoberta Urána ve snaze vydržet v horských etapách po jeho boku co nejdéle. Tým Etixx-Quick Step není z nejsilnějších, o to větší práce bude spočívat na Vakočovi. V belgickém týmu si odkrucuje druhý rok, a to, že mu manažer Patrick Lefevere věří natolik, že ho posílá na Grand Tour, svědčí o respektu, který si 22letý jezdec ve stáji vydobyl. Na Giru může v budování této důvěry udělat další krok.

TOP 10

Davide Formolo (22, Itálie, Cannondale - Garmin) *
Jón Izaguirre (26, Španělsko, Movistar) *
Przemyslaw Niemiec (35, Polsko, Lampre - Merida) *
Jürgen Van Den Bröck (32, Belgie, Lotto Soudal) *
Ilnur Zakarin (25, Rusko, Kaťuša) *

Sprinteři

André Greipel (32, Německo, Lotto Soudal) ****
Michael Matthews (24, Austrálie, Orica GreenEDGE) ****
Elia Viviani (26, Itálie, Team Sky) ***
Luka Mezgec (26, Slovinsko, Giant - Alpecin) **
Sacha Modolo (27, Itálie, Lampre - Merida) **

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com, cyclingquotes.com [Cycling Quotes], inrng.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články