Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nové Město po roce znovu nasedá na kolo. Bikeři začnou short trackem

Bez Jaroslava Kulhavého, zato s Ondřejem Cinkem a Jitkou Čábelickou začne druhý díl Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Program otevřou závody v short tracku, poté přijde na řadu cross country, pro které pořadatelé připravili změny. Přímý přenos sledujte od 17:50 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Ondřej Cink
zdroj: ČTK autor: Plíhal Libor

Kulhavý vyhrál ve Vysočina Areně závod SP v letech 2011 a 2015. Loni tam dojel devátý, i tak to byl v nepříliš povedené sezoně jeden z jeho nejlepších výsledků. Kvůli zdravotním problémům a špatné formě se však tentokrát rozhodl nestartovat. Nedojel už závod v Albstadtu.

Cink jel naopak v Německu dlouho výborně, jenže v polovině závodu po defektu zadního kola skončil na zemi a narazil si koleno. "Nespadl jsem jenom já, padalo tam hodně lidí. Mokro tam dělá okruh nebezpečný. Zkoušel jsem jet ještě dál, ale blbě se mi dýchalo a bolela mě záda, koleno jsem v tu chvíli ani necítil," řekl Cink.

Přes počáteční nejistotu je ale v pořádku. "Cítím se dobře," ujistil. Cítí dobrou formu a touží proto bojovat o umístění v první skupině. "Nové Město je místo, kde bych klidně mohl bojovat o vítězství, takže o to bych se rád pokusil. S tou atmosférou a fanoušky, co mi dokážou přidat dalších 20 wattů výkonu navíc, si myslím, že to není nereálný," řekl Cink.

Chce si pohlídat start a rychlý nástup Nina Schurtera, jemuž se vždy dařilo i na novoměstské trati. "Doufám, že v zaváděčce budu vepředu, musím být do prvního sjezdu hned někde za Ninem. Pak už se to začne dělit, takže je důležitý tam být. I desátá pozice je už špatně, už tam někdo může udělat chybu a je to rozpojený," vysvětlil Cink.

V dresu lídra Světového poháru se v Novém Městě představí nizozemský všeuměl Mathieu Van der Poel, který v Albstadtu vyhrál short track a v cross country si dojel pro stříbro za vítězným Mathiasem Flückigerem ze Švýcarska. Schurter skončil až šestý.

Okruh pro závod SP v Novém městě na Moravě doznal oproti předchozím letům o něco výraznějších změn. Ve srovnání s loňskem bude asi o 300 metrů kratší. Pořadatelé v zájmu atraktivity přidali také klopené zatáčky a skoky. "Vynechali jsme část, která byla nejméně zajímavá a hluchá i z diváckého pohledu," vysvětlil šéf pořadatelského týmu Petr Vaněk.

"Je to fajn, mně jen pořád vadí, že tam už není ten první dlouhý kopec. Pojede se ale o jedno kolo navíc, takže na druhou stranu tam alespoň budou další kopce. Jinak trať je super," pochvaloval si Cink.

"Předpokládám, že se závod ještě víc zrychlí. Ale jinak ty kopce budou pořád strašně bolet, to se nezmění. A sjezdy v kamenech jsou náročný a člověk si musí dávat bacha. Mně osobně se to moc nelíbí, ale pro všechny to bude stejné. Když je forma, tak se dá zajet na jakékoliv trati," prohlásila Jitka Čábelická.

Program SP v Novém Městě na Moravě:

Pátek 24. května:

18:00 - short track - ženy elite.

18:45 - short track - muži elite.

Sobota 25. května:

11:00 - cross country - ženy do 23 let.

13:00 - cross country - muži do 23 let.

Neděle 26. května:

10:20 - cross country - ženy elite.

13:35 - cross country - muži elite.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články