Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nosková: Říkala jsem si, že to nezvládnu a trať není pro mě. Tým mi ale pomohl

Heusden-Zolder (Belgii) – Když viděla, jak od pátečního večera trať, která jí za sucha seděla, zkrápějí proudy deště, její sebedůvěra byla ta tam. Nikola Nosková si před startem závodu nové kategorie do 23 let na mistrovství světa příliš nevěřila. Týmové kolegyně jí však dodaly elán a osmnáctiletá česká cyklokrosařka si nakonec dojela pro životní úspěch v podobě stříbra.

Sport
zdroj: ČT4

"Jsem hrozně moc spokojená. Vůbec jsem to nečekala. Trať mi seděla, ale na suchu. A jak celou noc pršelo, tak jsem si říkala už od rána, že to není pro mě," přiznala Nosková. "Naštěstí jsem byla před závodem s týmem v kempu a byla tam docela sranda, holky říkaly, ať to beru jako obyčejný závod, takže jsem měla pohodu a nemyslela na samotný závod," doplnila Nosková.

Déšť rychlou trať přece jen pozměnil. "Všude se vyjely koleje, bylo to více do síly a já si říkala, že to nezvládnu. Na startu na mě pak přišla nervozita, ale nebylo to tak hrozné jako jindy v minulých závodech. Vyšlo to dobře; jsem spokojená, že jsem to nakonec dokázala a udržela v posledním kole i to druhé místo," vysvětlila své rozpoložení před závodem.

Ten se nakonec vyvíjel velmi nečekaně, když ujela později vítězná Britka Evie Richardsová a pole bylo brzy roztrhané. "Říkala jsem si, že nás pojede tak šest až sedm holek pohromadě a já že bych nechtěla zůstat mezi nimi ta poslední. Doufala jsem do první pětky, o bedně jsem také přemýšlela, ale nevěřila jsem si až tolik," připustila Nosková.

Je nám líto, video expirovalo.
Nosková získala na MS v cyklokrosu stříbro v závodě žen do 23 let

Uvěřila až v posledním kole. "Zase jsem tam ale chybovala a musela jsem dvakrát, nebo třikrát během toho okruhu dolů z kola. Byla jsem nervózní, že mám přes deset vteřin náskok na Maud Kaptheijnsovou a jak jsem tomu tolik nevěřila, tak jsem začala s blížícím se cílem chybovat," připomněla Nosková. "Naplno jsem tomu uvěřila až na cílové rovince tady, kdy jsem se otočila a Maud za sebou neviděla," doplnila Nosková.

Nebylo přitom daleko k tomu, aby se o stříbro utkaly ve spurtu. Nosková přiznala, že ve třetím kole zvažovala s týmovou parťačkou Kaptheijnsovou možnost spolupráce na trati.

"Koukala jsem, kde je. A počkala jsem na ní, myslela jsem si, že si ve dvou odpočineme a že bychom si mohly pomoci, když jsme z jednoho týmu. Ale pak jsem tady v té zadní pasáži viděla, že na tom není až tak dobře. Vždy jsem jí zkusila cuknout, pak už jsem na ní ale nečekala a jela jsem si to svoje," popsala průběh závodu.

Sport
zdroj: ČT4

Rady trenéra mi strašně pomohly

Důležitou se ukázala pomoc od reprezentačního trenéra a bývalého závodníka Petra Dlaska. "Včera se mnou jel dvě a půl kola a hodně mi pomohl. Jak jsou tady ty písčité sjezdy, jeden je delší, tam jsem včera spadla. Říkal mi, kudy ho mám jezdit," pochvaloval si Nosková.

Cennou medaili, jíž dala zapomenout na trochu smolné vystoupení ze silničního světového šampionátu v roce 2014, kdy mezi juniorkami dojela čtvrtá, si prý bude užívat, co to jen půjde. "Medaili budu nosit hodně dlouho. Myslím, že ji budu mít na krku i v autě, až pojedeme domů," smála se Nosková.

Smlouvu má do konce února a ráda by ji prodloužila se stávajícím týmem AA-Drink. "Ještě uvidím, ale mám dobré podmínky, skvělý materiál. Pořád nevím mezi silnicí a cyklokrosem, baví mě obojí. Myslím, že to budu nadále kombinovat, že to půjde," uzavřela Nosková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články