Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nizozemský triumf. Blaaková vrátila silné cyklistické zemi duhový dres

Tři poslední šampionáty se musely sklonit před konkurencí. V Bergenu ale Nizozemky titul slaví. Chantal Blaakové vyšel nástup v posledním z osmi okruhů a oblékla duhový dres pro mistryni světa. Nikola Nosková se v posledním kole nejrychlejší skupiny neudržela a dojela na 61. místě.

Chantal Blaaková
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

Osm těžkých okruhů v Bergenu si vybralo svou daň – závod nedokončily takové hvězda jako Megan Guarnierová, Elisa Longo Borghiniová nebo Lotta Lepistövá. Elitní cyklistky se musely vypořádat s náročností tratě i četnými pády.

V pelotonu to vřelo a zvlášť Holaďanky, které měly nejpočetnější a zároveň nejsilnější tým, zkoušely vždy v okolí Lososí hory nastoupit. Jednou se jim dokonce podařilo dopředu dostat trojici včetně Anny van der Breggenové a Annemiek van Vleutenové, ale silný únik nevyšel.

Co nejlépe se snažila v pelotonu držet Nikola Nosková, která na rozdíl od svých soupeřek jela celý závod sama bez pomoci kolegyň z reprezentace. V posledním okruhu se jí ale nepodařilo udržet v hlavní skupině a její šance na výtečné umístění skončily. Nakonec dojela 61.

Na posledním výstupu na Lososí horu poté rozjela nemilosrdné tempo Katarzyna Niewiadomá, za níž se zavěsily nizozemské favoritky van der Breggenová, van Vleutenová a také Chantal Blaaková, která posléze zkusila na soupeřky vyzrát dalekým atakem.

Blaaková ze všech sil šlapala do pedálů – věděla, že za ní především Polka Niewiadomá zkouší jeden útok za druhým. Její úsilí se ale vyplatilo. Když se za sebe ohlédla při nájezdu do cílové rovinky a viděla jen prázdnou silnici, bylo i jí už jasno.

O stříbro se nakonec bojovalo z velké skupiny, neboť soupeřky Blaakové situaci protaktizovaly a nechaly se dostihnout. Nizozemky cílily i na další pódiová místa, ale větší rychlost v sobě v závěru našla Katrin Garfootová a loňská šampiona Amalie Dideriksenová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články