Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Nizozemská sobota na mistrovství světa v cyklokrosu. Nash byla jedenáctá

Jen dvě místa na stupních vítězů nechali nizozemští reprezentanti v sobotu soupeřům na mistrovství světa ve švýcarském Dübendorfu. Největší parádu předvedly Nizozemky v závodě žen, kde na "bednu" nepustily nikoho. Nejlepší český výsledek zajela Kateřina Nash, která skončila jedenáctá. Ve spurtu porazila Ceylin Alvaradová reprezentační kolegyni Annemarii Worstovou, třetí dojela Lucinda Brandová. Nedělní program šampionátu můžete sledovat na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Alvaradová poráží ve spurtu na MS Worstovou
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Dvaačtyřicetiletá Nash dosáhla nejlepšího výsledku od roku 2017, kdy si dojela pro druhou bronzovou medaili. Třetí žena letošního Světového poháru se během závodu dostala i do první desítky, ale nakonec ji neudržela. I tak za sebou nechala vítězku předchozích tří světových šampionátů Belgičanku Sanne Cantovou, která dokončila dvanáctá. Na vítěznou Alvaradovou ztratila zkušená česká reprezentantka přes tři minuty.

"Je to pro mě jedenácté místo s úplně čistým svědomím. Když vezmu v potaz, co jsem měla tento týden za povinnosti s UCI, tak jsem ráda za to, že jsem to zvládla, jak jsem to zvládla. Jsem spokojená," řekla novinářům Nash, která od roku 2017 hájí zájmy cyklokrosu v komisi sportovců Mezinárodní cyklistické unie (UCI).

Alvaradová v minulých dvou letech získala na MS stříbro a bronz v kategorii do 23 let a při své premiéře v elitní kategorii mohla slavit hned prvenství. Rodačka z Dominikánské republiky korunovala úspěšnou sezonu, v níž obhájila evropský titul do 23 let a skončila druhá ve Světovém poháru. V něm přišla o celkové vítězství kvůli pádu v posledním závodě.

"Je to neuvěřitelný pocit, naprosto úžasný... Nenacházím moc slov, jak ty svoje pocity popsat," řekla Alvaradová. "Šla jsem do toho spurtu na druhé pozici, obě jsme do toho daly úplně všechno, já se snažila jet až do cílové pásky úplně naplno. Nabrala jsem rychlost a jela rychleji a rychleji, zatímco Annemarie trošku zpomalovala. A pak jsem mohla slavit," přiblížila klíčové chvíle nová šampionka.

Je nám líto, video expirovalo.
První den na MS uspěla jen Nash a Tábor

Worstová prožila velké zklamáním. Kýženému titulu byla velmi blízko. "Velmi těžký závod, byl tam vítr, hrboly na trati... Rozhodovalo se v závěru a dopadlo to, jak to dopadlo. Ten můj spurt nebyl dobrý, už jsem na něj neměla tolik sil v nohách. Cítila jsem, jak mi úplně došly síly a energie," přiznala Worstová.

"Na začátku bylo třeba trochu bojovat o pozici. Po celý závod to byl tuhý boj, chvilku měl člověk kousek náskok, chvilku zase maličko ztrácel, občas bylo těžké zůstat v pedálech. Snažila jsem se jet svůj závod, holky dnes byly o něco silnější," konstatovala Brandová.

Čtyřiadvacátá skončila další ostřílená Češka Pavla Havlíková. "Necítila jsem se špatně, ale krátce po startu to popadalo a já zůstala za první desítkou. Tím se závod rozdělil, pak nebylo moc kam se posunout. Na start jsem šla s cílem skončit v první dvacítce, což se mi ze začátku dařilo, ale bohužel. Výkon nebyl špatný, nebyl to propadák," řekla Havlíková.

Kopeckého zabrzdila záda

Mezi muži do třiadvaceti let opět vládl všem Nizozemec Kamp, který se postuponě utrhl z vedoucí skupinky a celkem v klidu si v devatenácti letech dojel pro druhý titul v této kategorii. Druhý dojel Švýcar Kevin Kuhn.

Největší česká naděje Tomáš Kopecký na své čtvrté místo z loňska navázat nedokázal. Po dobrém začátku začal hned v úvodním okruhu ztrácet a skončil až na 34. místě, hned za Jakubem Římanem. Nejlepší z českých závodníků byl nakonec devětadvacátý Josef Jelínek.

"Těsně přede mnou dva závodníci lehli a já neměl kam uhnout. Padnul jsem na ně. Naskočil jsem rychle na kolo, ale měl jsem prázdný předek. Pro mě to byl tragický začátek. Odjížděl jsem jako předposlední. Pak jsem se snažil dojet ztrátu, ale dělal jsem chyby. Nohy jsem měl dobré, zbytečně jsem ale zmatkoval. Měl jsem na víc," mrzelo Jelínka, který jel v této kategorii naposledy.

Kopeckého předstihl i Říman. "Jel jsem hned za Pepou a po startu jsme se tam nedostali, protože tam upadl Holanďan. Naštěstí jsem ho objel, ale ztratil jsem dost pozic. A pak mě potkal další pád. Bylo to strašně těžké. I když jsem tam nechal všechno, nebyl to zrovna optimální výkon, neměl jsem svůj den," přiznal Říman.

Druhý muž pořadí nedávného mistrovství republiky v Jičíně Kopecký věřil, že pokud ho nebudou omezovat záda, může pomýšlet vysoko. Opak byl ale pravdou. "Začátek jsem měl dobrý. Jenže ještě v prvním kole se mi zase ozvala bolavá záda a bylo po nadějích. Cítil jsem, jak mi bolest přechází do nohou, a postupně jsem couval. Párkrát jsem to ještě zkusil, ale šel jsem přes velkou bolest. Mentálně jsem se složil, to byl definitivní konec," řekl Kopecký.

Staronový šampion své kategorie Kamp přiznal, že v úvodu závodu to moc nadějně neviděl. "Necítil jsem se úplně dobře, ti dva kluci jeli hodně rychle," vzpomínal na krušné chvíle. "Ale týmová spolupráce mi pomohla dostat se zpátky do skupinky a nakonec jsem si to užil," řekl po závodě.

Shirin Van Anrooijová, mistryně světa mezi juniorkami
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Premiéra juniorek pro Van Anrooijovou

Šampionát odstartovaly juniorky. Mezi děvčaty ze sedmnácti zemí ročníků nerození 2002-03 vládly Nizozemky. Jasně zvítězila Shirin Van Anrooijová před krajankou Puck Pietersovou a Madigan Munroovou z USA. Z trojice českých reprezentantek byla nejlepší Aneta Novotná na třiadvacátém místě se ztrátou pěti a půl minuty na vítězku. Další česká šestnáctiletá reprezentantka Karolína Bedrníková dokončila závod na sedmadvacátém místě a  Kristýna Zemanová dojela třiatřicátá.

"Před závodem jsem byla hodně nervózní, ale měla jsem dobrý start, cítila jsem se od začátku dobře a kolo za kolem lépe a lépe. Teď jsem hodně šťastná," řekla první mistryně světa Van Anrooijová mezi juniorkami v cíli.

Výsledky světového šampionátu:

Ženy: 1. Alvaradová 45:20, 2. Worstová -1, 3. Brandová (všechny Niz.) -10, 4. Comptonová (USA) -1:00, 5. Kastelijnová (Niz.) -1:26, 6. Richardsová (Brit.) -1:44, ...11. Nash -3:19, 24. Havlíková -5:33, 32. Bajgerová (všechny ČR) -1 kolo.

Muži do 23 let: 1. Kamp (Niz.) 47:53, 2. Kuhn (Švýc.) -36, 3. Hendrikx (Niz.) -52, ...29. Jelínek -4:28, 33. Říman -4:53, 34. Kopecký -5:22, 41. Camrda -6:49, 45. Ježek (všichni ČR) -7:57.

Juniorky (12,7 km): 1. Van Anrooijová 38:34, 2. Pieterseová (obě Niz.) -53, 3. Munroová (USA) -1:18, ...23. Novotná -5:29, 27. Bedrníková -5:47, 33. Zemanová (všechny ČR) -7:07.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články