Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Nizozemky na všech stupíncích. Van Vleutenová obhájila, krajanky se dívaly

Nizozemské cyklistky vládnou silniční cyklistice. Individuální časovka na mistrovství světa to potvrdila. Z vítězství se raduje Annemiek van Vleutenová, která obhájila svůj titul ze šampionátu v Bergenu. Na pódium ji doprovází krajanky Anna van der Breggenová a Ellen van Dijková. Osmatřicátá dojela při svém debutovém startu Tereza Korvasová. Titul mezi juniory získal Remco Evenepoel.

Annemiek van Vleutenová
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Nizozemky dominovaly. První výrazný čas, který se v cíli držel na první příčce dlouhé minuty, zajela Ellen van Dijková. Pátá žena loňského závodu z Bergenu a vítězka všech tří ročníků evropského šampionátu hodlala porazit své slavnější krajanky: Annu van der Breggenovou a Annemiek van Vleutenovou.

Nejprve do cíle přiletěla Van der Breggenová a jasně ukázala, že Van Dijková na vítězství ještě nemá. V cíli vedla vítězka letošního Valonského šípu i závodu Lutych-Bastogne-Lutych o propastných 56 vteřin a čekala, jak si s nástrahami trati poradí její věčná soupeřka Van Vleutenová.

Z křesla pro vedoucí závodnici musela sledovat, jak to rivalce na trati jede více než dobře: po osmnácti kilometrech vedla výrazným způsobem o 19 sekund. Nezpomalovala a pokračovala ve svém tempu. V cíli se vše potvrdilo. Devětadvacet vteřin ji dělilo od Van der Breggenové a mohla začít slavit. Úspěšně obhájila své vítězství z Bergenu.

Pád měla na trati Tereza Korvasová. Česká závodnice, která začínala daleko od cyklistiky – na atletickém oválu –, spadla v úvodu trati a její výkon tím byl pochopitelně poznamenaný. Na vítěznou Van Vleutenovou ztratila v časovce pět minut a patřilo jí místo na konci čtvrté desítky pořadí.

Evenepoel po evropském šampionátu v Brně získal zlato v časovce juniorů i na mistrovství světa. V Innsbrucku talentovaný cyklista, který na kolo definitivně přesedlal teprve loni od fotbalu, vyhrál suverénně o téměř minutu a půl. Jediný český junior na startu Petr Kelemen obsadil 34. místo se ztrátou téměř čtyř minut.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Innsbrucku:

Časovka:

Ženy elite (27,8 km): 1. Van Vleutenová 34:26, 2. Van der Breggenová -29, 3. Van Dijková (všechny Niz.) -1:25, 4. Kirchmannová (Kan.) -1:27, 5. Thomasová (USA) -1:32, 6. Brandová (Niz.) -1:43, ...38. Korvasová-5:01.

Junioři (27,8 km): 1. Evenepoel (Belg.) 33:15, 2. Plapp (Austr.) -1:23, 3. Piccolo (It.) 1:37, ...34. Kelemen -3:55.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články