Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nezapomenu, hlesl Kwiatkowski a děkoval týmovému parťákovi

Byl to finiš, který si okamžitě vysloužil přirovnání k ikonickému dojezdu na Alpe d'Huez před 34 lety. Tehdy spolu na vrchol ruku v ruce přijeli Bernard Hinault a Greg LeMond, nyní se v cíli 18. etapy radovali Michal Kwiatkowski s Richardem Carapazem. Polský vítěz etapy posléze líčil své dojetí.

Richard Carapaz a Michal Kwiatkowski
zdroj: ČTK/AP autor: Stuart Franklin

V tak těžkém sportu, jakým je silniční cyklistika, se podobné finiše vidí jen zřídka. Ve zmíněném roce 1986 věnoval Greg LeMond vítězství Bernardu Hinaultovi. Symbolizovalo to klid zbraní mezi týmovými kolegy, kteří mezi sebou vedli studenou válku po celou dobu tehdejší Tour de France. Bylo to tak ale jen navenek a LeMond se musel o své vítězství strachovat do poslední chvíle.

Nic takového mezi duem Michal Kwiatkowski a Richard Carapaz pochopitelně nehrozí, o celkovém pořadí ani jednomu nejde. V osmnácté etapě se oba dostali do úniku - Carapaz se mezi uprchlíky vydal v každé ze tří alpských etap, což je nevídaný kousek -, ze kterého poté pláchli spolu s Marcem Hirschim a Pellem Bilbaem. 

Hirschi se však o šanci připravil pádem a Bilbao zase nestačil tempu v rozhodujícím stoupání na Plateau des Glieres. Na vrcholu si Carapaz připsal všech dvacet bodů do soutěže o krále hor a virtuálně se oblékl do puntíkovaného dresu. Tím měl splněno a vzhledem k velkému náskoku před pronásledovateli bylo zřejmé, že jeden z dvojice stáje Ineos Grenadiers oslaví také etapu.

Carapaz je podle svědectví lidí jemu blízkých velmi cílevědomý, často i ledově chladný při rozhodování, zároveň ale také štědrý ke svým kolegům. To zcela jasně ukázal v závěru dne, kdy zřetelně došlo k dohodě: pro Carapaze puntíky, pro Kwiatkowského první vítězství v etapě na Tour de France. Jejich dojezd do cíle se řadí mezi zlaté momenty letošního ročníku.

"Je to neskutečné, nedokážu to ani popsat... Nikdy na dnešek nezapomenu. Cyklistika vám někdy nabídne takovéhle chvíle... Měl jsem husí kůži po celé poslední kilometry. Moc jsme si to užili," říkal dojatý Kwiatkowski v cíli. "Zkoušeli jsme to poslední tři dny a konečně to vyšlo. To, jak jsme s Richardem jeli, to se jen tak nevidí," dodal.

Samozřejmě též děkoval Carapazovi a dodal, že doufá, že celou etapu sledoval také Egan Bernal. Právě on měl v Alpách útočit, nakonec ale po jeho odstoupení dostali šanci jiní členové Ineosu Grenadiers, kteří jinak zůstávají v pozadí. A polsko-ekvádorské duo připravilo divákům jednu z nejdojemnějších chvil letošního ročníku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články