Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Neúnavný Fraile přidal další španělské vítězství

Bagno di Romagna – Jedenáctá etapa Giro d'Italia byla jako stvořená pro únik. Papírové předpoklady se nakonec potvrdily a vítězství slaví španělský jezdec stáje Dimension Data Omar Fraile, který v závěru porazil Ruie Costu a Pierra Rollanda. Favorité dojeli pospolu, v růžovém tak pokračuje Tom Dumoulin.

Omar Fraile vítězí na Giro d'Italia
zdroj: ČTK/BELGA autor: Yuzuru Sunada

Po dramatech z předchozích dvou dnů, kdy přišlo o šanci na celkové vítězství několik ambiciózních favoritů, měla být etapa číslo 11 příležitostí hlavně pro únik. A také že byla – z početné skupiny bojovali o vítězství Andrey Amador, Tanel Kangert, Mikel Landa, Rui Costa, Pierre Rolland či Omar Fraile. Došlo ale i na konfrontaci favoritů.

Kritické chvíle přišly ve vleklém stoupání na Monte Fumaiolo. Jako první jej z početné skupiny uprchlíků překonal Fraile v závěsu s Rollandem, jehož stáj Cannondale-Drapac už překonala dva roky bez vítězství ve WorldTour.

Ve sjezdu se k nim na posledních deseti kilometrech ještě stihl dotáhnout Costa a 1,5 kilometru před cílem i Kangert. Nakonec nejvíce sil našel Fraile, který nastoupil jako první a před sebe už nepustil znaveného Costu.  "O takovém vítězství jsem snil od dětství a jsem rád, že se mi to konečně podařilo. V závěru jsem si hlídal Ruie Costu, protože je rychlý, ale já dnes byl ještě rychlejší," radoval se nejlepší vrchař posledních dvou ročníků Vuelty.

Je nám líto, video expirovalo.
V čele Gira zůstává po 11. etapě Dumoulin

Za nimi probíhal proces postupné eliminace. Hlavní skupinu táhli střídavě jezdci Giantu-Alpecin, FDJ nebo Bahrajn-Merida. Pod vrcholem stoupání nastoupil průběžné čtvrtý Thibaut Pinot, který měl v plánu udržet se před ostatními favority v závěrečných klesavých 25 kilometrech.

Jeho aktivita ale nakonec přišla vniveč, když ho skupina s Dumoulinem postupně sjela. Favorité dojeli do cílového Bagno di Romana o minutu a půl později než Fraile a spol., v průběžném pořadí došlo jen k malým změnám – polepšil si Amador (nyní 6.) s Kangertem (8.), ztrátu naopak nabrali Steven Kruijswijk a Geraint Thomas.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 11. etapa (Florencie - Bagno di Romagna, 161 km):

1. Fraile (Šp./Dimension Data) 4:23:14, 2. Costa (Portug./SAE Team Emirates), 3. Rolland (Fr./Cannondale), 4. Kangert (Est./Astana), 5. Visconti (It./Bahrajn Merida), 6. Hermans (Belg./BMC), 7. Cataldo (It./Astana), 8. Petilli (It./SAE Team Emirates) všichni stejný čas, 9. Monfort (Belg./Lotto), 10. De Plus (Belg./Quick-Step) oba -3.

Průběžné pořadí: 1. Dumoulin (Niz./Sunweb) 47:22:07, 2. Quintana (Kol./Movistar) -2:23, 3. Mollema (Niz./Trek) -2:38, 4. Pinot (Fr./FDJ) -2:40, 5. Nibali (It./Bahrajn Merida) -2:47, 6. Amador (Kost./Movistar) -3:05, 7. Jungels (Luc./Quick-Step) -3:56, 8. Kangert -3:59, 9. Pozzovivo (It./AG2R) -4:05, 10. Zakarin (Rus./Kaťuša) -4:17.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články