Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

"Nestrkej mě, dostaneme trest." Valverde vede díky chybě kolegy

Banyoles (Španělsko) – Španělský Movistar potěšil domácí fanoušky na závodě Kolem Katalánska a vyhrál týmovou časovku. Trať z Pla de l'Estany do Banyoles zvládla sestava v čele s Alejandrem Valverdem o dvě vteřiny rychleji než druhé BMC. Novým lídrem závodu byl zprvu José Rojas, kterého ale jury penalizovala třemi minutami za to, že na trati nedovoleně postrkoval své kolegy z týmu. Závod tak nyní vede Valverde.

Alejandro Valverde a spol. slaví
zdroj: ČTK/EFE autor: TONI ALBIR

Rojas byl po průjezdu cílem ve vedení průběžné klasifikace, avšak poté ho z něj sesadili rozhodčí. Rojasovi totiž ve stoupání docházeli síly, a tak před sebe postrkoval kolegy Andreye Amadora a Nelsona Oliveiru. Stejně jako on také tito dva jezdci ztratili čas kvůli penalizaci. Vedení tak převzal Valverde, který závod už jednou (v roce 2009) vyhrál a má nyní velkou šanci přidat druhý triumf.

"Z televizních záběrů je zřejmé, že Rojas před sebou postrkoval své kolegy z týmu. Byl poslední v časovkářské linii a docházely mu síly, tak jim tímto aspoň pomáhal, aby zastali jeho místo. A to je zakázané. Za každé strčení dostal minutu a ovšem také peněžní pokutu," popsal jeden z komisařů Rojasův prohřešek.

Naopak Valverdovi soupeři mají důvody k přemýšlení. Hodně ztratil Aberto Contador, jehož stáj Trek-Segafredo skončila až čtvrtá s velkým mankem 1:15. Ještě výrazněji ztratili Romain Bardet (2:15), Dan Martin (2:13) a Ilnur Zakarin (2:48). 

Ze čtveřice českých závodníků je na tom nejlépe Petr Vakoč, který s mankem 2:13 drží padesátou příčku. Ondřej Cink, jenž jede v Katalánsku coby lídr stáje Bahrajn-Merida, je až na konci první stovky se ztrátou téměř tří a půl minuty.

Je nám líto, video expirovalo.
Movistar vyhrál domácí časovku v Katalánsku

Cyklistický závod Kolem Katalánska (WorldTour) - 2. etapa, časovka družstev (41,3 km):

1. Movistar 48:55, 2. BMC -2, 3. Sky -46, 4. Trek-Segafredo -1:15, 5. Orica -1:24, 6. FDJ -1:44.

Průběžné pořadí: 1. Rojas (Šp./Movistar) 5:17:16, 2. Valverde (Šp./Movistar), 3. Amador (Kost./Movistar), 4. Fernández (Šp./Movistar), 5. Oliveira (Portug./Movistar), 6. Erviti (Šp./Movistar) všichni stejný čas, ...50. Vakoč (Quick-Step) -2:13, 64. Bárta (Bora) -2:27, 70. Hirt (CCC) -2:37, 92. Cink (Bahrajn Merida) -3:26.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články