Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Nemělo cenu se trápit, říká Kreuziger po odstoupení. Končí i Štybar

Madrid - Po skončení Tour de France Roman Kreuziger několikrát opakoval, že se ve zbytku sezony chce plně soustředit na světový šampionát, který proběhne na konci září ve Florencii. Vedení týmu Saxo-Tinkoff však zkusilo Kreuzigera nasadit i na Vueltu, což se neukázalo jako dobrý tah - cyklista bojoval s únavou i zdravotními obtížemi, nakonec ze závodu odstoupil v průběhu čtrnácté etapy. Nyní Kreuziger zvažuje, zda vůbec závody mistrovství světa pojede. V průběhu patnácté etapy, tedy o den později, odstoupil z Vuelty i další český jezdec - Zdeněk Štybar.

Roman Kreuziger
zdroj: AP

Sám jezdec přiznal, že do Španělska na Vueltu nedorazil v úplně optimální pohodě a formě. Přitom ze začátku to vypadalo pro sedmadvacetiletého Kreuzigera nadějně, vždyť ještě po sedmé etapě držel průběžně desátou pozici se schůdnou ztrátou na vedoucího Nibaliho. Krize započala, či snad začala eskalovat v etapě osmé - tedy té, která se tak vyvedla Leopoldu Königovi. Kreuziger na vítězného krajana ztratil pět a půl minuty a pořadím klesl podstatně dolů. "Neměl jsem hlaďák, ale tělo prostě vypovědělo službu, nohy přestaly točit. Nevím, jestli z horka, nebo dehydratace. Nevymlouvám se, ale nohy po Tour už nejsou takové a dnes v té těžké etapě odpověděly takhle," říkal po skončení osmé etapy.

Už tehdy zřejmě věděl, že jeho závod to nebude. "Kdybych se měl dál trápit jako dnes, tak bych Vueltu zabalil a radši bych ukončil sezonu," přiznal. Další nezdary pokračovaly a trápení Kreuziger ukončil v průběhu čtrnácté etapy, do které vstupoval už s více než hodinovým mankem.

Roman Kreuziger:

"Držel jsem se jen kvůli Nicovi Rocheovi. On sám chtěl, abych tam byl a dodával mu svou přítomností klid, i když třeba jen v první polovině etapy. Jenže dobře věděl, jak na tom jsem, že jsem úplně vyždímaný a zesláblý. Viděl, že je pro mě ubíjející dojíždět v grupettu. A když jsme se spolu bavili, říkal, že to chápe. Stejně se na to dívá i tým."

Experiment s dvěma podniky Grand Tour tedy Kreuzigerovi nevyšel a nyní řeší, zda se vůbec podívá na mistrovství světa. "Do pátku budu mít volno bez kola a uvidíme, jak na tom budu potom. S týmem se budeme bavit, jestli by byla šance, abych jel. Uvidíme, mělo by se rozhodnout během několika dalších dnů," uvedl. "Cítil jsem se hodně špatně, a když jsem viděl, co nás čeká v dalších dvou dnech, vyhodnotili jsme to s týmem tak, že nemá cenu, abych se trápil až do cíle," dodal.

Sport
zdroj: ČT4

Na Vueltě končí i Zdeněk Štybar

Štybar stejně jako ostatní protrpěl sobotní etapu v dešti a zimě, po níž peloton opustilo 14 jezdců včetně Kreuzigera. "Byl to nejhorší den na kole v letošním roce," konstatoval Štybar. "Byl jsem mezi prvními kluky, kteří v prvním kopci odpadávali, ale naštěstí jsem v tom dešti ve sjezdu dojel rychle do grupetta. Každý další kopec byl scénář úplně stejný. Nikdy jsem tohle nezažil. Celý den lilo, nahoře na nejvyšším kopci bylo jen pět stupňů. To je skoro čtyřicet stupňů rozdíl oproti minulým dnům," uvedl.

V dnešní královské etapě, která se jela opět v chladném počasí, následovala další vlna odstoupení. Vedle Štybara vzdali závod i jeho kolegové z týmu QuickStep Kristof Vandewalle a Tony Martin či mistr světa Philippe Gilbert, který vyhrál dvanáctou etapu. Štybar, jenž dosáhl vítězstvím v sedmé etapě největšího dosavadního úspěchu na silnici, startoval na Vueltě podruhé - v loňském ročníku při své premiéře na Grand Tour obsadil ve Španělsku celkově 76. místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Vuelta 2013
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články