Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Německý král deštivého Baskicka. Schachmann vyhrál svou třetí etapu

Baskičtí fanoušci si jistě přáli triumf Mikela Landy či některého z dalších domácích závodníků, jenže Maximilian Schachmann byl již potřetí proti. Německá opora týmu Bora-hansgrohe vyhrála svou třetí etapu na letošním závodu Kolem Baskicka a před královskou vrchařskou etapou navýšila svůj náskok už na 51 vteřin.

Maximilian Schachmann poráží Tadeje Pogačara
zdroj: ČTK/EFE autor: Luis Tejido

Pro celkové pořadí závodu Kolem Baskicka by měla být klíčová etapa číslo pět, která vyvrcholí příkrým stoupáním na známé Arrate. Jenže jak baskické klání už ukázalo v minulých dnech, o celkovém pořadí může rozhodnout jakýkoliv den. Mohl by o tom své vyprávět třeba Julian Alaphilippe, který byl jednou z obětí hromadného pádu ve třetí etapě.

Už bez Alaphilippa, ale třeba i Jonathana Castrovieja, pokračoval peloton dále. Čtvrtý den neměl na programu zásadní stoupání, snad s výjimkou pětikilometrového výšlapu na Bikotz Gane (8,5 %), i tak ale v nehostinném deštivém počasí nebyla o akci nouze. V popředí byly vidět dresy Bory-hansgrohe, domestici německého týmu tu strážili lídra závodu Maximiliana Schachmanna.

Jenže ostatní stáje se nehodlaly vzdát bez boje. Deset kilometrů před finišem se na čele střídaly sestavy Mitcheltonu-Scott a Deceunincku-QuickStep, dva z jezdců v modrém však šli k zemi v hromadném pádu, stejně jako Alexej Lučenko a Pello Bilbao z Astany. Chvílemi se vynořily i červené barvy Kaťuši-Alpecin – švýcarský tým čeká na vítězství už dva měsíce. 

V tu chvíli už špička pelotonu mířila do mírného stoupání Zaratamo, které mělo hlavní pole natáhnout před závěrečným krkolomným sjezdem až do prostoru cíle. Adam Yates se ve svahu pokusil setřást soupeře, jeho nástup však dokázal zachytit Schachmann a spolu s ním i Tadej Pogačar a Jakob Fuglsang. Jejich čtveřice spolu sjížděla do Arrigorriaga.

Schachmannovi to maximálně vyhovovalo: sprint měl ze soupeřů jasně nejrychlejší, což také na závěrečné rovince potvrdil. Německý univerzál nezklamal, přespurtoval mladého Pogačara a přidal už své třetí vítězství v letošním Baskicku. Jeho náskok před královskou vrchařskou etapou na Arrate narostl na 51 vteřin před týmovým kolegou Patrickem Konradem.

Cyklistický etapový závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 4. etapa (163,6 km):

1. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe) 4:03:55, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) stejný čas, 3. Fuglsang (Dán./Astana), 4. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) oba -1, 5. Hirschi (Švýc./Sunweb), 6. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) oba -9, ...133. Vakoč (Deceuninck-Quick Step) -13:16.

Průběžné pořadí: 1. Schachmann 12:38:16, 2. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -51, 3. I. Izagirre (Šp./Astana) -52, 4. Martínez (Kol./EF Education First) -1:07, 5. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -1:08, 6. Buchmann -1:10, ...84. Vakoč -21:57. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články