Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Někteří ode mě čekají víc, ale já si nestěžuji, říkal Sagan v Praze

Do Prahy na krátkou návštěvu zavítal Peter Sagan. Trojnásobný mistr světa tu zhodnotil dosavadní průběh své sezony, ve které zatím čeká na velké vítězství. Jeho hlavní cíle ale ještě přijdou, a to na Tour de France a MS v britském Yorkshiru. Na Saganovu počest byla v Praze představena i pamětní zlatá medaile.

Je nám líto, video expirovalo.
Motivace mi určitě nechybí, září Sagan

"Daří se mi dobře v osobním životě i cyklistice, i když možná někteří očekávali víc v období, co mám teď za sebou. Některé závody jsem ale neabsolvoval v úplně ideální formě, v Sierra Nevadě jsem prodělal navíc nějakou žaludeční virózu, to mé formě také nepomohlo. Nemám si nač stěžovat, hodnotím to pozitivně. Několikrát jsem bojoval v popředí, mezi prvním a pátým je jen maličký rozdíl. Navíc sezona ještě není u konce a já se pokusím, aby to bylo ještě lepší," řekl Sagan.

Hvězda týmu Bora-Hansgrohe přitom vyhrála jen etapu na lednovém závodě Tour Down Under. Mnozí už také začali připomínat rok 2015, kdy prožil Sagan výsledkově rovněž ne zcela povedené jaro, ale pak všechny zaskočil na MS a získal první titul, na který dokázal navázat v letech 2016 a 2017. Až loni ho v Innsbrucku na trati, která mu profilem neseděla, sesadil Španěl Alejandro Valverde.

"Šampionát je ještě hodně daleko, ale ohlasy na trať jsou pozitivní. Nyní jen záleží, jak na tom budu. Rád bych znovu dosáhl na duhový dres, není to ale tak jednoduché, jak to vypadá," pousmál se Sagan. Na obhlídku trati se nechystá. "V těch třech případech, co jsem vyhrál, jsem rovněž nebyl předem na trati. V té dlouhé sezoně člověk nemá skoro vůbec na nic čas, asi si to nechám zase jako překvapení," podotkl Sagan.

Výrazně dříve přijde slavná Tour de France. "Motivace je tam pořád velká. Minulý rok jsem dorovnal rekord Zabela se šesti zelenými dresy, teď bych ho chtěl překonat a získat sedmý. A ten žlutý? Už jsem tu otázku dostal mnohokrát, ale nemyslím, že jsem na to stavěný, je to na mě moc silná káva," připustil Sagan.

V těchto dnech má zhruba na týden volno. "Pak sednu na kolo na dvě až tři hodiny, aby se tělo zresetovalo. A trochu si dopřávám. Tím, že jsem teď zavítal domů, tak si vychutnávám jídla, která bych neměl asi moc jíst. Třeba perkelt, guláš a podobně. Myslím, že těch pár dnů v roce to neublíží. Jak jsem pak v přípravě, jezdím čtyři až pět hodin denně," přiblížil Sagan.

Hned v úterý ráno pojede do Monaka. "Bojím se tedy, že toho tady v Praze moc nestihnu," podotkl Sagan. Následně odletí za moře, kde ho čekají tréninky a také závod Kolem Kalifornie. V programu má vedle jiného zahrnuté i mistrovství Slovenska a pak už přijde na řadu Tour de France.

V české metropoli byla představena také exkluzivní pamětní zlatá medaile, která byla vydána právě k oslavě Saganových tří vítězství na MS 2015 až 2017. Mincovna Kremnica ji vydala v nákladu pouhých 100 kusů, přičemž její cena sahá k půl milionu korun.

"Moc mě to těší, je to pro mě pocta. Je to něco pěkného, myslím, že i pro sběratele. Medaile je z pravého zlata na počest tří titulů z mistrovství světa a sám jsem se na ní podílel. Vybral jsem fotky a návrh, jak by to mělo být, pan Novotný ze Slovenska pak udělal odlitek, aby se medaile dala razit. Povedlo se mu to, ten design je vážně krásný," ocenil Sagan.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články