Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Nejelo mi to. Skákala jsem jako koza, uznala nejlepší Češka na domácím SP Čábelická

Jsou závodníci, kterým to na domácí trati vždy jde skvěle. To Jitce Čábelické trať v Novém Městě na Moravě prostě nesedí. Znovu se o tom přesvědčila během Světového poháru v cross country horských kol, kdy v cíli uznala, že jí to nejelo a skákala jako koza. Přesto se díky 22. místu stala nejlepší Češkou.

Jitka Čábelická
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Do závodu na Vysočině vstoupila devětadvacetiletá bikerka, za svobodna Škarnitzlová, výtečně. "Start se mi opravdu povedl, v prvním kole jsem se jakžtakž držela, ale pak mi to přestalo jet. Nešlo to ani do kopce, ani z kopce," uvedla po závodě před zaplněnou Vysočina Arenou, kde diváci lemovali trať i v přilehlých lesích.

"Děkuju moc divákům za podporu, byla tady úžasná atmosféra. Já jsem hlavně v těch pasážích v lese skákala přes kořeny jako koza, ale nenechala jsem se vybláznit a pořád jsem jela, co to šlo," řekla Čábelická.

Ve střední části závodu jela chvílemi sama, což také nepřispívalo k jejímu postavení v průběžném pořadí. "Ani nevím, v každém kole jsem něco ztrácela. Nahoře na kopcích jsem byla v kontaktu s ostatními, dole už zase ne. Bylo to pro mě hodně náročné se srovnat. Strašně moc musím ještě jednou poděkovat divákům, že mě hnali dopředu," vzdala hold fanouškům a ocenila specifické prostředí Vysočiny. "Tím, že jsme doma, je nervozita mnohem větší a nesmíme si tlak zvenčí připouštět," dodala.

Oproti prvnímu závodu v Německu si pohoršila o tři místa, ale časová ztráta na vítězku byla dnes menší než v Albstadtu. "Mně to tady nikdy nešlo, dneska zase ne. Ale výsledek je lepší, vlastně nejlepší, jakého jsem v Novém Městě v kariéře dosáhla," rekapitulovala.

Co musí v dalších závodech zlepšit, je technika jízdy. "Musím líp držet stopu a nechat kolo jet, aby to nebylo jen takový drncání jako dnes. Výkon tam je, jen se musím v závodě ještě více srovnat a nedělat zbytečné chyby," prohlásila.

Dva výsledky na hranici druhé a třetí desítky jsou pro ni dobrým odrazovým můstkem do další části sezony. "Jde to podle plánu, ukazuje to, že příprava na sezonu byla skvělá. Nesmím usínat, ale pracovat, až se příště líp vyspím, tak přijdou i lepší výsledky," usmála se.

Příští týden se Čábelická zúčastní závodu v Polsku, v plánu má odjet celý Světový pohár, bude závodit v Českém poháru. S cílem dostat se na mistrovství světa v kanadském Mont-Saint-Anne. "Snad na to budu mít a dočkám se nominace," uvedla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články