Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nechci končit starý a vyčpělý, říká Kulhavý a už myslí na olympiádu v Tokiu

Spravit si náladu po minulé sezoně chce Jaroslav Kulhavý. Zkušený biker do této sezony vstoupí o nadcházejícím víkendu v závodě nižší kategorie na Slovensku. Olympijský vítěz v závodech horských kol se chce hlavně důkladně připravit na příští rok do Tokia, kde by rád přidal už pátý olympijský start.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Hlavní sezona pro něj začne za čtrnáct dní úvodním závodem Světového poháru v německém Albstadtu, hned po něm přijde první domácí vrchol - SP v Novém Městě na Moravě. "Jsem ve finální fázi přípravy," řekl novinářům na prezentaci evropského šampionátu, který se bude konat o prázdninách v Brně a Kulhavý tam chce startovat.

"Bude to pro mě jeden z vrcholů sezony, rád bych vedle Světových pohárů uspěl i na světovém a evropském šampionátu v maratonu," nastínil Kulhavý priority, na které se letos tvrdě připravuje.

Týden strávil na Mallorce, jinak po návratu z tradičního závodu dvojic Cape Epic v Jihoafrické republice ladil formu doma. Prestižní africká soutěž, kde obhajoval vítězství, se mu ale letos moc nevydařila, protože jeho náhradní parťák Sam Gaze z Nového Zélandu se zranil a po dvou etapách museli vzdát. "Byl to pro mě první vrchol sezony, škoda, že to nedopadlo dobře, ale snad vyjde letní část," řekl Kulhavý.

Biker Jaroslav Kulhavý na závodě horských kol Cape Epic
zdroj: ČTK autor: Michal Červený

Dodal, že je to právě rok, co se mu nejezdí dobře. "Loni touto dobou jsem byl devátý na Světovém poháru v Novém Městě, ale ty další výsledky ze závodů v zahraničí nebyly dobré," konstatoval.

Tahle sezona je pro něho důležitá. "Půjde jednak o nominaci a jednak o přípravu, abych se srovnal tak, jak jsem býval zvyklý," sdělil a upozornil na zpřísnění nominačních regulí pro OH, protože Česko bude mít místo tří jen dvě místa. "Takže to bude těžší i pro mě," konstatoval.

Kulhavý už má za sebou čtyři olympiády. Má zlato z Londýna 2012 a stříbro z Ria de Janeiro o čtyři roky později. "Cílem tohoto roku je vrátit se do formy a dostat tělo na vrchol. Nerad bych končil kariéru s tím, že jsem starý a vyčpělý," řekl. Čtyřiatřicetiletá legenda počítá s tím, že pátým startem na olympiádě ukončí kariéru, a je jasné, že chce odejít na úrovni.

V profesionální cyklistice je už dvacet let a přiznává, že tělo námahu snáší čím dál hůř. I proto si v posledním roce upravuje tréninkový režim. "Hodně rehabilitaci a cvičím, protože dřívější úrazy napáchaly dost velké škody," připomněl zlomeninu čéšky i ruky.

Přesto, že už před olympijskými hrami v Riu zvažoval, že vydrží tak dva roky a skončí, nyní chce vyladit formu na Tokio. "Už jsem to přetáhl, ale když se to povedlo, řekl jsem si, že vydržím do Tokia. Zbývá rok a půl a bylo by škoda to nezkusit," řekl Kulhavý. "Takže moje motivace je jiná, osobní, už to není o tom, že bych si do Tokia musel jet pro medaili."

Už přemýšlí i o tom, co bude dělat, až ukončí kariéru. "Nemám úplně jasno, co to bude. Ale rozhodně bych chtěl u cyklistiky zůstat, mám v ní spoustu kamarádů a známých. A hlavně mě to baví," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články