Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nash, Van Aert či Van der Poel. Tábor přivítá cyklokrosovou elitu

Světový pohár v cyklokrosu se po pěti letech vrací do České republiky. V jihočeském Táboře se fanouškům mimo jiné představí zkušená domácí reprezentantka Kateřina Nash, držitel zlatého hattricku z posledních tří mistrovství světa Wout van Aert z Belgie nebo Nizozemec Mathieu van der Poel. Přímý přenos závodu žen sledujte od 13:10 na ČT sport a webu ctsport.cz, mužské měření sil následně od 14:55.

Kateřina Nash
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

V Česku se závod SP cyklokrosařů pojede podevatenácté a právě Tábor, kde se konal v letech 2001, 2010 a 2015 i světový šampionát, ho pořádal nejčastěji. "Pojede se znovu na stejné trati. Myslíme si, že už je tak vymazlená, když to tak nazvu, že na ní nemá cenu cokoli měnit," uvedl šéf českého cyklokrosu Petr Balogh.

Čeští cyklokrosaři věří, že právě dobrá znalost prostředí by mohla být důležitým faktorem v bojích o medaile, a nechtějí Tábor opouštět s prázdnou.

V dosavadním průběhu sezony už na cenné kovy dosáhli. Nash jela ve druhé polovině září oba úvodní podniky SP v USA, kde trvale žije. Ve Waterloo byla třetí, týden nato v Iowa City dojela i kvůli pádu sedmá. Tomáš Ježek skončil 21. října v Bernu třetí mezi juniory.

"Ani potom v Rosmalenu na Evropě to nevypadalo špatně. Věřím, že závodníci využijí té možnosti ukázat se českým fanouškům. Trať dokonale znají, takže věřím, že o bednu budou schopni bojovat junioři i Katka, u které věřím, že se dokáže vklínit mezi první pětku, dost možná i trojku," prohlásil reprezentační trenér Petr Dlask.

"Tábor je vždy trochu speciální, protože jsem z jižních Čech, takže je to pro mě domácí závod s domácí podporou. A s jakým umístěním bych byla spokojená? Spokojená budu, když vyhraju," prohlásila prachatická rodačka Nash, držitelka dvou bronzů z MS ze St. Wendelu 2011 a Bielesu 2017.

Spolu s ní budou hájit české barvy například další zkušená závodnice Pavla Havlíková, Karla Štěpánová či talentovaná Jana Czeczinkarová, jež byla v Rosmalenu v kategorii do 23 let čtvrtá. "Pro mě je každý Světový pohár v Čechách srdeční záležitostí," řekla Havlíková.

Ozdobou programu by měl být závod elitní mužské kategorie, kde dominují skvěle jezdící Van Aert a Van der Poel. "U mužské elity je situace taková, že buď Wout, nebo Mathieu odjedou. Belgičani s Nizozemci čeří stabilně nejvíce vodu, ti vládnou, ale třeba Honza Nesvadba i Michael Boroš se vrátí domů. A já věřím, že budou chtít padnout za to, aby udělali dobrý výsledek. Snad ze známého prostředí dokážeme vytěžit maximum," přál si Dlask.

Program - sobota 17. listopadu:

10:00 - junioři

11:20 - muži do 23 let

13:30 - ženy

15:00 - muži elite

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články