Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Nash dojela sedmá, tituly vybojovali Langvadová a Gaze

Nové Město na Moravě – Světový šampionát bikerů s fantastickou diváckou kulisou vrcholí. Kateřina Nash dojela v závodu žen sedmá. Zvítězila Dánka Annika Langvadová před Američankou Leou Davisonovou, bronz získala Kanaďanka Emily Battyová. Mezi muži do 23 let byl nejlepší Novozélanďan Samuel Gaze před Francouzem Victorem Koretzkym. Třetí byl Marcel Guerrini ze Švýcarska. Nejlépe z Čechů dojel devatenáctý Matěj Průdek.

Kateřina Nash
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Šnajdr

Hrdinka čtvrteční štafety, v níž posunula český tým během svého úseku z deváté až na druhou příčku, zvládla výborně start a následně i zaváděcí okruh, po němž byla ve vedoucí osmičlenné skupině. Postupně se však Nash začala propadat a v cíli měla manko na vítězku tři minuty a 37 sekund. Sedmé místo je nicméně jejím nejlepším výsledkem na MS, dosud byla nejlépe dvanáctá v italském Val di Sole před osmi lety.

"Jsem spokojená. Bylo to hrozně náročné. Určitě je to jeden z vrcholů mé kariéry, i když to číslo možná není nejlepší. Byla jsem na stupních vítězů při Světovém poháru, ale na mistrovství světa se mi nedařilo skončit do desítky. Jsem moc ráda, že alespoň jednou to vyšlo. I na velké akci jsem schopná zajet slušný výsledek," pochvalovala si osmatřicetiletá Nash.

Dvacátá dojela Karla Štěpánová. "Jsem takový smolař. Před závodem jsem se byla na trati rozjet a na kamenech se poroučela k zemi. Natloukla jsem si, ale jet jsem mohla. No a při startu přetrhla Helen Grobertová přede mnou řetěz, později jsem musela v depu upravovat sedlovku. V kopcích se mi jelo dobře a získávala jsem v nich, ve sjezdech jsem naopak neztrácela. S první dvacítkou jsem nadmíru spokojená," řekla Štěpánová.

Současná jednička žebříčku Mezinárodní cyklistické unie a zároveň vedoucí žena Světového poháru Langvadová proměnila cestu za zlatem v sólové představení a zvítězila s více než minutovým náskokem. "Byla jsem silná, klidná a cítila jsem se dobře. Jen jsem se soustředila na závod a na to, abych se držela svého plánu. Je neuvěřitelné, že mám na sobě tenhle dres, je to taková šlehačka na dortu v celé té sezoně," řekla Langvadová už v duhovém trikotu světové šampionky.

Za ní dlouho jedoucí Polka Maja Wloszczowská měla krátce před cílem defekt zadního kola a dostala se před ni Davisonová. Následně ji při opravě v depu předjela i Battyová a bronz v těsném spurtu před útočící smolařkou Wloszczowskou uhájila. Nedlouho před Polkou vypadla ze hry o medaile kvůli technickým potížím také na průběžné třetí příčce jedoucí Němka Sabine Spitzová. Ještě o něco hůře dopadla norská legenda Gunn-Rita Dahleová-Flesjaaová, jež těsně po startu spadla, ulomila rukojeť řídítek a byla nucena vzdát.

Průdek předčil Vastla

Člen stříbrné čtvrteční štafety Průdek neměl sice zdaleka tak dobrou pozici jako jeho reprezentační kolega Jan Vastl, který zpočátku kontroloval dění na čele, ale postupně se prokousával pořadím nahoru. A nakonec dojel i před loni osmým Vastlem, jemuž postupně ubývaly síly.

"Spokojený jsem v rámci možností. Jízda samotná byla super, ale bohužel jsem měl špatný start a od toho se to pak celé odvíjí. Hned na startu kluk přede mnou nezacvakl a trochu nás to celé předjelo zleva. Pak se to tam hodně motalo a brzdilo se. Ty starty nejsou bohužel mojí silnou stránkou a budu na tom muset ještě zapracovat," řekl Průdek.

Netajil, že doufal v jiný scénář a plánoval jet hned od začátku vpředu, aby mohl bojovat o desítku. "Nebo alespoň o patnáctku. Vyvinulo se to ale takhle, tak jsem pak předjížděl a předjížděl, dokud jsem nedojel do cíle. S tím výkonem jsem mohl dopadnout lépe, nebýt toho špatného startu," mínil Průdek.

Vastl šel do závodu s výrazně vyššími ambicemi. "Stoprocentně. Věřil jsem si, že bych mohl být úplně v pohodě do pětky, protože v minulém týdnu jsme byli na závodech v Rakousku a tam jsem se cítil úplně super. Byl jsem super připravený, takovou výkonnost jsem nikdy v životě neměl. Povedl se mi i start, ale během závodu jsem začal uvadat," hodnotil Vastl.

Vítězný Gaze se utrhl ostatním skvělým nástupem v předposledním okruhu a na Koretzkého nakonec najel 50 vteřin. Stříbrný Francouz získal na šampionátu již druhou medaili, neboť byl i v sestavě vítězné francouzské štafety. O dalších 14 sekund zpět zůstal Guerrini.

Výsledky MS na horských kolech

Muži do 23 let: 1. Gaze (N. Zél.) 1:17:57, 2. Koretzky (Fr.) -50, 3. Guerrini (Švýc.) -1:04, 4. Egger (Něm.) -1:52, 5. Petersons (Lot.) -2:03, 6. Carod (Fr.) -2:28, ...19. Průdek -5:47, 25. Vastl -6:31, 43. Rajchart -8:27, 61. Kobes -11:41, 65. Stošek -12:40, 83. Schubert (všichni ČR) -1 kolo.

Ženy elite: 1. Langvadová (Dán.) 1:30:13, 2. Davisonová (USA) -1:12, 3. Battyová (Kan.), 4. Wloszczowská (Pol.) obě -1:44, 5. Pendrelová (Kan.) -2:53, 6. Kalenťjevová (Rus.) -3:22, 7. Nash (ČR) -3:37, 8. Neffová (Švýc.) -3:59, 9. Spitzová (Něm.) -4:07, 10. Indergandová (Švýc.) -4:53, ...20. Štěpánová -8:27, 44. Škarnitzlová -1 kolo, Němcová (všechny ČR) nedokončila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články