Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Napoprvé to nevyšlo, podruhé už O'Connor etapu vyhrál. Almeida je dál růžový

Ben O'Connor a jeho existenčně ohrožený tým NTT se dočkali vítězství na Giro d'Italia. Australský vrchař byl v úniku už v šestnácté etapě, triumfoval ale až následující den v Madonna di Campiglio. Růžový dres zůstává v držení Joaa Almeidy. Následující etapa závodu povede přes slavné Stelvio.

Ben O'Connor
zdroj: Twitter.com/giroditalia

V šestnácté etapě prohrál Ben O'Connor na posledních pěti stech metrech souboj o vítězství s Janem Tratnikem. Psychicky se ale nezlomil a do úniku se vydal i v sedmnáctý den závodu, který končil v Madonna di Campiglio. Osm kilometrů před finišem nastoupil zbývajícím soupeřům a dojet se už nenechal. Jde o jeho životní úspěch i důležitý triumf stáje NTT, jejíž existence v příští sezoně je vážně ohrožena.

Spíše hákový a nepříliš prudký výstup do Madonna di Campiglio nesvědčil velkým nástupům mezi jezdci na celkové pořadí. Drobné šarvátky proběhly, pozice Joaa Almeidy na čele průběžného pořadí ale zůstala neohrožena. Skutečně zásadním testem jeho šancí ale bude následující etapa, která povede přes slavné a obávané Stelvio.

Jak etapa probíhala?

Cyklisté se do úvodní horské etapy závěrečného týdne vydali v Bassano del Grappa a čekaly je čtyři kategorizované výstupy. Čekalo se, zda někdo ze závodníků, kteří už mají v celkovém pořadí výrazný odstup (Jakob Fuglsang či Vincenzo Nibali), nezkusí nastoupit dříve a nepokusí se rozhodit růžového lídra závodu Joaa Almeidu. To se ale nevyplnilo.

Skupina favoritů vyčkávala a boje přišly až v závěrečném stoupání do Madonna di Campiglio, známého místa, kde před jednadvaceti lety po pozitivním nálezu z vedení Giro d'Italia musel odstoupit Marco Pantani. Letos se z Gira odstupuje výhradně vinou pozitivních testů na koronavirus, ale na "Piráta" si vzpomněl nejeden z aktérů či přihlížejících závodu.

V záveru podobně jako v minulých etapách rozjel tempo tým Sunweb, který má druhého a třetího jezdce pořadí. Nastoupit dokonce zkusili Jai Hindley i Wilco Kelderman, Almeida ale neměl žádné problémy s tím si situaci pohlídat.

O vítězi se rozhodovalo z úniku. Osm kilometrů před finišem nastoupil Ben O'Connor, který den zpátky prohrál souboj o vítězství s Janem Tratnikem. Nyní už s prázdnou zůstat nechtěl, musel však odolat náporu svých kolegů z úniku, především Hermanna Pernsteinera. To se Australanovi podařilo a vyhrál svou první etapu slavného růžového závodu.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 17. etapa (Bassano del Grappa - Madonna di Campiglio, 203 km):

1. O'Connor (Austr./NTT) 5:50:59, 2. Pernsteiner (Rak./Bahrajn-McLaren) -31, 3. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal) -1:10, 4. Zakarin (Rus./CCC) -1:13, 5. Frankiny (Švýc./Groupama-FDJ) -1:55, 6. Vanhoucke (Belg./Lotto-Soudal) -2:49, 7. Villella (It./Movistar), 8. Rodríguez (Šp./Astana) oba -3:29, 9. Ghebreigzabhier (Erit./NTT) -3:30, 10. Hansen (Dán./Coffidis) -4:32, ...76. Černý (ČR/CCC) -23:15.

Průběžné pořadí: 1. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step) 71:41:18, 2. Kelderman (Niz./Sunweb) -17, 3. Hindley (Austr./Sunweb) -2:58, 4. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) -2:59, 5. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) -3:12, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -3:20, 7. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) -3:31, 8. Pozzovivo (It./NTT) -3:52, 9. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -4:11, 10. Masnada (It./Deceuninck-Quick-Step) -4:26, ...87. Černý -2:57:40.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články