Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Na Stelviu se lámalo Giro. Kelderman je v růžovém, etapu vyhrál jeho týmový kolega Hindley

Novým lídrem Giro d'Italia je nizozemský cyklista Wilco Kelderman. Ve stoupání na slavné Stelvio totiž odpadl dosavadní lídr závodu Joao Almeida, který ztratil pět minut. Kelderman je v růžovém, přestože se mu v celkovém pořadí přiblížili vítěz etapy Jai Hindley a Tao Geoghegan Hart. 

Passo dello Stelvio
zdroj: ČTK/AP autor: Fabio Ferrari

Nejnáročnější etapa letošního ročníku. Stoupání na Stelvio rozprášilo skupinu favoritů, slavný výstup dostál své pověsti. Joao Almeida odpadl, spolu s ním i mnohé velké hvězdy, naopak mladé pušky Tao Geoghegan Hart a Jai Hindley měly výtečný den.

V průběžném pořadí ale do čela vystoupal zkušenější Wilco Kelderman. A to i přesto, že na oba mladíky ztratil v cíli přes dvě a čtvrt minuty. Nizozemec nově vede o 12 vteřin před Hindleym. O další tři vteřiny zpět je Geoghegan Hart, Almeida spadl z prvního na páté místo.

O vítězi se rozhodovalo ve sprintu, kde měl Hindley lepší nohy než Geoghegan Hart a převážil. Dosavadní lídr závodu Almeida dojel do cíle o téměř pět minut zpět, společnost mu dělal třeba Vincenzo Nibali. "Jsem hrdý na to, co se mi povedlo. I když jsem ztratil růžový trikot. Byli dneska moc silní, nejsem na jejich úrovni," řekl portugalský hrdina závodu.

Jak etapa probíhala?

Až Stelvio ukončilo šance Joaa Almeidy na udržení růžového dresu. Dvaadvacetiletý Portugalec vstoupil do osmnácté etapy s náskokem 17 vteřin na druhého Wilca Keldermana, ty se ale začaly rychle rozplývat dvanáct kilometrů pod slavným vrcholem. Almeida se propadl na chvost skupinky favoritů a o kilometr později už v ní nebyl.

Jeho příklad ale záhy následovali další: odpadli veteráni Jakob Fuglsang a Vincenzo Nibali a o pár kilometrů později tempo Rohana Dennise na čele už velmi malé skupiny nevydržel ani virtuální lídr pořadí Kelderman. Byla to zvláštní situace. Za Dennisem zbyli už jen jeho kolega Tao Geoghegan Hart a naopak týmový Keldermanův druh Jai Hindley. Ten ale nečekal.

Mladíci Geoghegan Hart s Hindleym projeli za zády stále tvrdě pracujícího Dennise přes vrchol ve výšce 2750 metrů, Kelderman byl pětačtyřicet vteřin zpět, za ním se trousili další včetně Almeidy, který už byl téměř čtyři minuty pozadu. Před závodníky bylo stále ještě 37 kilometrů a závěrečné stoupání k Laghi di Cancano.

Jai Hindley
zdroj: ČTK/AP autor: Fabio Ferrari

Kelderman se na chvíli v údolí zlomil, patrně velmi rozezlen taktikou své stáje Sunweb, která upřednostnila mladého Hindleyho. Jeho ztráta se zdvojnásobila, posléze si ale uvědomil, že stále Giro ve virtuálním pořadí vede. Svým "časovkářským" výkonem se pořád držel a nakonec mu to na růžový dres stačilo, i když ztratil dvě minuty a 18 vteřin.

O etapové vítězství se sprintovalo. Geoghegan Hart odtáhl celý kopec, a tak nebylo překvapením, že na poslední dvoustovce nedokázal svého čerstvějšího protivníka porazit. Hindley je ve čtyřiadvaceti letech vítězem etapy na Giro d'Italia a zároveň druhým mužem pořadí. Keldermanovi je na dohled, Geoghegana Harta má ale za zády.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 18. etapa (Pinzolo - Laghi di Cancano, 207 km):

1. Hindley (Austr./Sunweb) 6:03:03, 2. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) stejný čas, 3. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) -46, 4. Fuglsang (Dán./Astana) -1:25, 5. Kelderman (Niz./Sunweb) -2:18, 6. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -4:04, 7. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step), 8. Nibali (It./Trek-Segafredo), 9. Pernsteiner (Rak./Bahrajn-McLaren) všichni -4:51, 10. Masnada (It./Deceuninck-Quick Step) -4:55, ...69. Černý (ČR/CCC) -47:05.

Průběžné pořadí: 1. Kelderman 77:46:56, 2. Hindley -12, 3. Geoghegan Hart -15, 4. Bilbao -1:19, 5. Almeida -2:16, 6. Fuglsang -3:59, 7. Konrad -5:40, 8. Nibali -5:47, 9. Masnada -6:46, 10. Pernsteiner -7:23.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články