Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Na prudkém Mur de Huy porazil ostatní Rodríguez, do žlutého jde Froome

Antwerpy - Joaquím Rodríguez zvítězil před Chrisem Froomem ve třetí etapě Tour de France. Do žlutého dresu se obléká Froome poté, co Fabian Cancellara z první skupiny odpadl. Etapu poznamenal hromadný pád, po kterém museli čtyři jezdci odstoupit. Závod byl dokonce na čtvrt hodiny zcela zastaven.

Jan Bárta se stejně jako v předchozím dni dostal do úniku etapy, společnost mu dělali Martin Elmiger, Serge Pauwels a Bryan Nauleau. Jejich pokus ale skončil takřka přesně šedesát kilometů před koncem, když jejich tempo již rychlosti přibližujícího se pelotonu nestačilo. Ostatně hlavní pole si je drželo po celou dobu relativně blízko a odstup se nepřehoupl přes čtyři minuty.

Pár stovek metrů poté, co Bártu a spol. peloton dostihl, však došlo k velkému karambolu, který ukončil pro několik jezdců jejich letošní působení v závodě a mnoha dalším způsobil velké nepříjemnosti. William Bonnet z domácí stáje FDJ svým zřejmě nezaviněným pádem poslal k zemi několik řad závodníků na pravé straně pelotonu.

Fabian Cancellara, muž ve žlutém, letěl přes řidítka do škarpy, Bonnet si držel svůj zkrvavený obličej, na zemi leželi Rui Costa, s vyhozeným ramenem Tom Dumoulin či Simon Gerrans. Celkem pád zasáhl asi dvacet jezdců, čtyři z nich nakonec museli závod opustit: Tom Dumoulin jedoucí v bílém dresu, Simon Gerrans, Dmitrij Kozončuk a "viník" William Bonnet.

Vedení závodu v čele s Christianem Proudhommem se následně rozhodlo závod zastavit, a to z toho důvodu, že všechny záchranky a doktoři se věnovali zraněným závodníkům a nikdo by s jezdci nemohl pokračovat. Závod byl neutralizován po dobu zhruba patnácti až dvaceti minut, poté vedení dalo signál k opakovanému startu.

Hromadný pád ve třetí etapě Tour de France
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Na čelo poté najela Astana spolu s Tinkoff-Saxo a rozdělila peloton do dvou skupin. Brzy nato se k nim dostalo i Sky spolu s dalšími týmy - s výjimkou Pinota, Cancellary a Valverdeho se k čelu dostala všechna velká jména. Až po pěti kilometrech se obě skupiny znovu sjely a pokračovalo se v jednom velkém poli směrem k několika klasifikovaným vrchařským prémiím. Tempo však již neudržel Cancellara a jeho po zranění už tak malá šance na udržení vedení závodu šla definitvně pryč - v cíli ztratil více než jedenáct minut. Vyšetření po závodě navíc odhalilo dva zlomené obratle a Tour pro Švýcara končí.

Na předposledním stoupání roztrhala nervózní startovní pole aktivita Tinkoff-Saxo, které vedl Rafal Majka. Ztrácel už Rui Costa či Thibaut Pinot, a to před závodníky ještě bylo stoupání na Mur de Huy. Na něm vyrazil dopředu Chris Froome, na jeho kole se držel Alberto Contador. Avšak přes oba se přehnal Joaquím Rodríguez, kterému takovéto finiše vyloženě svědčí. Svoji neobyčejně lehce působící jízdu završil i v cíli, za ním s minimálním odstupem dorazil Froome. Na třetím místě dojel Alexis Vuillermoz, naopak Contador v závěru odpadl a ztratil na Frooma osmnáct vteřin, na Nibaliho a Quintanu shodně sedm vteřin.

Do žlutého dresu jde těsně o jednu vteřinu před Tonym Martinem Chris Froome. Na třetím místě je Tejay van Garderen s mankem třinácti sekund. Zdeněk Štybar se po solidní jízdě propracoval na desáté místo pořadí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články