Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Na MS někteří nejedou kvůli Belgičanům, řekl Dlask. Český cíl je medaile

Už to budou tři roky, co česká výprava z mistrovství světa v cyklokrosu dovezla některý z cenných kovů. Víkendový šampionát ve švýcarském Dübendorfu by to ale měl změnit. Věří v to jak prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek, tak reprezentační kouč Petr Dlask. Ten zároveň připustil, že dominance Belgičanů nedělá v cyklokrosovém světě v současnosti moc dobrotu.

Kateřina Nash
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

V prosinci jí bylo už 42 let a v posledním ročníku Světového poháru byla ze všech účastníků vůbec nejstarší. Kateřina Nash už toho v kariéře zažila skutečně spoustu a mohlo by se tedy nabízet, že na nejlepší v současnosti přece jenom už stačit nebude.

Opak je ale pravdou. Rodačka z Prachatic má za sebou skvělou sezonu a právě ona by měla být jedním z hlavních českých želízek na víkendovém šampionátu.

Důvodem pro takové tvrzení je především skvělé představení ve Světovém poháru, do něhož vstoupila výhrou a druhým místem a dlouho ho celý vedla. V závěru sice byla předstižena, ale v konečném součtu z toho bylo i tak krásné třetí místo.

"Ve svém věku dokázala neskutečné věci, což je pro český cyklokros skvělé. Katka má dobré nohy, formu i výkonnost. Na mistrovství potřebuje ale trochu sportovního štěstí i počasí, jelikož Světový pohár ovládly mladé závodnice z Nizozemska, takže je tam znát určitý rozdíl v dynamice a rychlosti," popsal kouč reprezentace Petr Dlask.

Je nám líto, video expirovalo.
Jaké jsou české šance na MS v cyklokrosu? Odpovídali Dlask a Marek

Nash, která má ze šampionátů zatím dva bronzy, ten z roku 2017 je navíc poslední českou medailí z MS, bude proto spoléhat v pomoc zmíněného počasí. Česká reprezentantka má ráda těžší a blátivější tratě, což by se jí mohlo splnit. Ve Švýcarsku zatím pravidelně prší a předpověď naznačuje, že by sychravo mohlo vydržet až do víkendu.

"Při blátivém počasí jsou šance Katky větší. Možná by trochu potřebovala kopcovitější trať, jelikož v Dübendorfu se to jede na letišti, kde jsou dva tři valy, které se přejíždí tam a zpět. Bude to však pro všechny stejné, a když to Katce sedne a bude to blátivé...," zamýšlel se Dlask, jenž doufá, že se Nash vyhnou technické problémy, které ji hned v několika závodech zpomalily.

Další medailová naděje bude v juniorech, v nichž nastoupí Jan Zatloukal. Republikový šampion ve své kategorii sice ve Světovém poháru obsadil celkově devátou příčku, ale v generálce na šampionát v nizozemském Hoogerheide dorazil do cíle jako čtvrtý s minimální ztrátou na vítěze.

"Honza má výbornou formu. Z osmnáctého místa, kdy měl po startu trable, se dostal až k Top čtyřce a v posledním kole to bylo o štěstí. Věřím, že si psychicky dokázal, že může bojovat s nejlepšími," řekl Dlask.

Celkově vyrazí do Švýcarska 20 reprezentantů. Otazník visí nad formou jezdce do 23 let Tomáše Kopeckého, který na minulém MS byl čtvrtý, ale tuto sezonu bojuje s bolestmi zad a z posledního závodu musel odstoupit. Mezi mužskou elitou jede trio Michael Boroš, Jan Nesvadba a mistr republiky Emil Hekele, jenže ani jeden z nich mezi aspiranty na přední příčky nepatří.

Nečekaným lídrem by měl být další veterán české výpravy dvaačtyřicetiletý Hekele, jenž premiérově ovládl nedávno republikový šampionát a musel nově podepisovat reprezentační smlouvu se svazem, s nímž měl přitom spory. Obě záležitosti jsou ale vyřešené.

Sám Hekele před závody cítí formu a rád by výkony motivoval mladé, které dokázal porazit. "On je z generace, co jsme byli dřív. Je v tomto směru zapálený nadoraz, zažil dobu před 20 lety. Ne, že by teď mladí kluci nechtěli pracovat, ale je to volnější a Emil dokazuje, že svojí zarputilostí a bojovností se tam dá dostat i v těchto letech. Věřím, že mladším klukům to ukáže cestu, jak se posouvat dál," myslí si Dlask.

Mezi mužskou elitou na šampionátu pojede nečekaně nízký počet závodníků. Na startu by se mělo objevit 41-42 jezdců, což kouč reprezentace přičítá obrovské dominanci Belgičanů ve Světovém poháru.

"Trochu to vysvětluje, že během SP jezdí 17–18 Belgičanů, kteří obsadí většinu předních umístění a tím odradili ostatní státy. My můžeme být rádi, že tam jsou naši závodníci. Ale třeba Rakousko, Polsko tam mají jednotlivce nebo nikoho," dodal Dlask.

I přes silné výběry Belgie a Nizozemska ale z českého týmu zní pozitivní hlasy. "Věřím v medaili," řekl Dlask. Ještě optimističtější pak byl prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek. "Očekávání máme veliká. Chceme dovézt jednu nebo několik medailí a doufám, že se to podaří," konstatoval.

Zda se jejich přání splní, ukáže víkend.

Nominace ČR na mistrovství světa v Dübendorfu:

Muži elite: Michael Boroš, Emil Hekele, Jan Nesvadba.

Muži do 23 let: Karel Camrda, Josef Jelínek, Tomáš Ježek, Tomáš Kopecký, Jakub Říman.

Junioři: Matyáš Fiala, Matyáš Kopecký, Matěj Stránský, Jan Zatloukal, Pavel Jindřich/David Šulc.

Ženy elite: Nikola Bajgerová, Pavla Havlíková, Kateřina Nash.

Ženy do 23 let: Tereza Švihálková.

Juniorky: Karolína Bedrníková, Aneta Novotná, Kristýna Zemanová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články