Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Na kole na pomoc Ukrajině. Lachlan Morton vyrazí k ukrajinským hranicím, výtěžek pomůže uprchlíkům

V loňském roce zvládl objet celou Tour de France v sandálech a s brašnami na kole, patřil mu také rekord v Everestingu a neztratil se ani v profesionálním pelotonu. Nyní se Australan Lachlan Morton vydává na další cestu. V sobotu vyrazí z Mnichova, přejede Česko a dorazí až na polsko-ukrajinskou hranici. Výtěžek z více než 1000kilometrové jízdy půjde na pomoc napadené Ukrajině.

Lachlan Morton
zdroj: Twitter.com/efprocycling

Jízdní kolo za zhruba 150 let své existence bylo přímým aktérem mnoha společenských změn. Díky pohybu na dvou kolech se lidem výrazně usnadnil pohyb na delší vzdálenosti. Na kole se dá cestovat, jezdit do práce, dopravovat těžké náklady. Pro mnohé je také způsobem, jak existovat v chaotickém světě. Je velmi snadné si ten půvabně jednoduchý vynález zamilovat.

A málokdo jej miluje tak jako Lachlan Morton, který za rok najezdí tisíce a tisíce kilometrů. Za sebou má řadu extrémních závodů, stále je ale také aktivním profesionálním závodníkem, který startoval na španělské Vueltě i italském Giru. V posledních letech je ale mnohem známější díky svým dlouhým výletům, které podniká po celém světě.

Jeden podnikne o tomto víkendu, kdy se z Mnichova vydá na 1063 kilometrů dlouhou cestu, která jej zavede přes jih České republiky, Rakousko a Polsko až na hranici s Ukrajinou, která v posledních třech týdnech čelí ruské agresi. Zemi podle BBC opustily už více než tři miliony uprchlíků.

Právě na pomoc lidem, kteří ztratili střechu nad hlavou a museli opustit své domovy, půjde výtěžek sbírky, která se s Mortonovou jízdou pojí. "Nejsem někdo, kdo by se nějak moc zajímal o politiku, a rozhodně na tohle nejsem expert. Já se jen snažím pomoci tím jediným způsobem, který umím," říká Morton.

"Chci taky poukázat, že konflikty, jako je tento, neprobíhají nikde daleko, naopak. Nejsou dál než jedna vyjížďka na kole," dodává Australan, mezi jehož kolegy v týmu EF Education Easy-Post patří také ukrajinský cyklista Mark Padun. Přispět na sbírku je možné zde.

Zdroj
ČT sport, efprocycling.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články