Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Na jeden den Saganem díky závodu L'Etape. Amatérští cyklisté se mohou projet i se Schleckem

Žlutý dres, sprinterské i vrchařské prémie a peloton na vlastní kůži. Prvky profesionálního cyklistického závodu si mohou amatérští jezdci znovu vyzkoušet a prožít v druhém ročníku L'Etape Czech Republic by Tour de France. Na startu v sobotu 11. června nebudou chybět bývalí účastníci "Staré dámy" nebo další známí sportovci.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Druhý ročník cyklistického závodu L'Etape v České republice

Projekt, který simuluje podmínky nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France, existuje již mnoho let. Pod dohledem francouzských pořadatelů se závod a jeho atmosféra přenáší do různých států v Evropě. Do Česka se letos vrací po loňské premiéře, kdy se jelo v srpnu. Ve Francii se letos pojede dokonce již 30. ročník.

Startovat se bude na pražském Strahově a na závodníky čekají dvě trasy po Praze a Středočeském kraji. Delší varianta, která začíná v 10 hodin, měří 136,8 kilometru a závodníci se během ní budou muset poprat s převýšením 1900 metrů. Kratší trasa od 11:30 měří 91,7 kilometru a má převýšení okolo 900 metrů.

"Pro nás má projekt dvě roviny. Snažíme se přiblížit těm, kteří nemají šanci postavit se na start Tour de France, to znamená na den se stát Saganem, Contadorem nebo Andym Schleckem. Měl by to být zážitek pro každého hobby cyklistu," říká ředitel komunikace organizátora akce Tomáš Pravenec.

A právě jeden z celkových vítězů "Staré dámy" v minulosti nebude na startu chybět. "Andy Schleck bude přítomen. Podařilo se nám ho přesvědčit do role takového ambasadora. Bude startovat dlouhou trať, postupně se bude propadat startovním polem a na jedné občerstvovačce se potom připojí k účastníkům krátké trasy. V podstatě každý, kdo odstartuje, má šanci se projet s Andym Schleckem a popovídat si s ním," tvrdí Pravenec na adresu šampiona z roku 2010.

Tour de France 2009
zdroj: Reuters

Poslední šance na přihlášení je v pátek odpoledne

V akci ale budou další zajímavé osobnosti sportu. "Letos se nám sestava sešla opravdu parádní. Máme tam jednak Martinu Sáblíkovou, Jána Svoradu, již zmiňovaného Andyho Schlecka, na poslední chvíli jsme představili Zdeňka Štybara. Sestava bude až neuvěřitelná a všichni se na to moc těší. Pro všechny, kteří se postaví na start, to bude velký zážitek," doplňuje Pravenec.

Nejúspěšnější česká rychlobruslařka, která si cyklistikou zpestřuje trénink, bude patřit opět k favoritkám ženského závodu. "Martina Sáblíková do závodu jde s ambicí vyhrát. Minulý rok vyhrála ženskou kategorii. S celým týmem si projela v týdnu trať a určitě pojede na vítězství," je přesvědčen Pravenec.

Atraktivního závodu se zúčastní přes 2200 cyklistů, kteří se přihlásili v řádném termínu. "Přihlášky jsme ukončili včera o půlnoci. Je možné se ještě dohlásit dnes odpoledne od 16 do 20 hodin na Strahově. Zítra ráno už to možné nebude, takže dnes opravdu poslední možnost," upozorňuje Pravenec den před startem závodu.

Na závodníky a diváky na Strahově čeká zároveň bohatý doprovodný program. "Projekt chápeme nejen jako sportovní událost, ale zároveň jako takový cyklofestival, festival volného času a zábavy. Budou připraveny francouzské trhy s ochutnávkou francouzské kuchyně, bude tam dětské dopravní hřiště, muzeum Tour de France, pódium s hudbou a tak dále," dodává Pravenec k akci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články