Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na Giro pojede tým Daniela Turka a René Andrleho

Pořadatelská organizace RCS oznámila divoké karty pro letošní ročník Giro d'Italia. České fanoušky potěší, že mezi čtveřicí pozvaných je také stáj Israel Cycling Academy, za níž jezdí Daniel Turek a kde post jednoho ze sportovních ředitelů zastává René Andrle. Divokou kartu dostaly také italské týmy Androni-Sidermec, Bardiani-CSF a Willier-Triestina.

Daniel Turek
zdroj: Facebook.com/danielturek93

O místu pro Israel Cycling Academy se dopředu příliš nepochybovalo – vzhledek ke startu závodu v Jeruzalémě (peloton stráví v Izraeli tři dny) bylo zřejmé, že tým sponzorovaný tamním ministerstvem turismu nebude chybět.

Cyklistická stáj, za níž už čtvrtým rokem jezdí Daniel Turek, na sebe naposledy upoutala pozornost, když její závodník turecké národnosti odstoupil od podepsané smlouvy. Důvodem byl tlak na jezdce a jeho rodinu, který ještě rozdmýchaly nedávné výroky Donalda Trumpa.

Na kontroverzním startu Gira, který je kritizován lidskoprávními organizacemi, tak jediný profesionální izraelský tým nebude chybět. Divokou kartu mimo něj dostaly také tři italské sestavy: Androni-Sidermec, Bardiani-CSF a Willier-Triestina.

Čtěte rozhovor s Danielem Turkem (//sport/exkluzivne-na-ct-sport/364514-navrat-na-giro-zatim-to-tak-vypada-veri-andrle//sport/exkluzivne-na-ct-sport/363238-giro-v-izraeli-snad-budu-u-toho-veri-cesky-cyklista-v-izraelskych-sluzbach) a René Andrlem (//sport/exkluzivne-na-ct-sport/364514-navrat-na-giro-zatim-to-tak-vypada-veri-andrle).

René Andrle (vlevo) spolu s Danielem Turkem a diplomatem Karlem Pažourkem
zdroj: Facebook.com/Czech Embassy Tel Aviv, Israel

Mezi čtveřicí nechybí Bardiani

Nominace stáje Bardiani-CSF je překvapením. Dva z jejích někdejších závodníků, Nicola Ruffoni a Steffano Porazzi, totiž měli loni v dubnu pozitivní dopingový test. Ten byl zveřejněn bezprostředně před startem loňského ročníku Gira. Oba Italové dostali trest v délce čtyř let.

Italský tým se v předminulém týdnu objevil v médiích díky tomu, že byla přijata jeho žádost o znovupřijetí do asociace MPCC (Hnutí pro důvěryhodnou cyklistiku). Týmy, které se stanou členy, přistupují na přísnější antidopingový kodex (týkající se například omezení užívání tzv. terapeutických výjimek).

Letošní ročník Giro d'Italia odstartuje čtvrtého května v Jeruzalémě. Svůj start už přislíbil loňský vítěz Tom Dumoulin nebo italská hvězda Fabio Aru. Účast oznámil také Chris Froome, jehož situace je však nejistá díky probíhající dopingové kauze. Britský jezdec musí prokázat, že nemohl za překročení povolené hladiny slabutamolu v jeho moči během loňské Vuelty.

Oznámeny byly i divoké karty pro další závody, které organizuje společnost RCS. Israel Cycling Academy dostala příležitost i pro etapový podnik Tirreno-Adriatico a také úvodní Monument cyklistické sezony, slavný závod Milán-Sanremo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články