Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Na Dlouhé stráně dojel nejdřív Brit Gloag, Hirschi si upevnil průběžné vedení

Třetí etapu Czech Tour s obávaným stoupáním na Dlouhé stráně vyhrál po samostatném úniku britský cyklista Thomas Gloag. Ve žlutém dresu lídra půjde do závěrečné etapy Švýcar Marc Hirschi, který si druhým místem pojistil průběžné vedení. Nejlepším domácím cyklistou byl stejně jako v pátek na 19. místě Martin Voltr. Přímý přenos nedělní etapy ze Šumperka do Šternberka sledujte od 15:00 na ČT2 a ČT sport Plus.

Thomas Gloag
zdroj: czechtour.com

Na rozdíl od páteční etapy s dvěma výjezdy na Pustevny nabídla etapa o délce 134,5 km z Moravské Třebové náročné stoupání pouze jedno, zato nejtěžší v celém ročníku nejvýznamnějšího českého závodu.

Cyklisty čekal více než dvanáctikilometrový výjezd do výšky přes 1300 metrů nad mořem k horní nádrži přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně, v němž se podle očekávání rozhodovalo o vítězi etapy.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr 3. etapy Czech Tour s ohlasy

Zhruba šest kilometrů před cílem vyrazil z vedoucí skupiny nepříliš favorizovaný Gloag, a i když se k němu v jeden moment soupeři výrazně přiblížili, nakonec si člen týmu Visma-Lease a Bike dojel pro emotivní vítězství.

Dvaadvacetiletý Brit se právě na Czech Tour vrátil do pelotonu po téměř roce od srpnové nehody, při níž po srážce s autem v tréninku utrpěl vážné zranění pravého kolena.

"Včerejší etapa mi moc nevyšla, takže jsem dnes od sebe moc neočekával a je to pro mě úžasné vítězství," uvedl Gloag, jenž je průběžně dvanáctý s více než minutovým odstupem. "Loni mě srazilo auto a měl jsem zničenou pravou kolenní čéšku. Byl to těžký rok plný rehabilitace a jsem vděčný za pomoc všem lidem, které kolem sebe mám. Jsem strašně rád, že tu vůbec můžu být, a výhra je bonus," dodal účastník loňského Gira d'Italia.

Kilometr před cílem se Gloaga vydal stíhat ve žlutém jedoucí Hirschi, ale páteční vítězství z Pusteven nezopakoval. Švýcar skončil druhý s odstupem osmi sekund a najel dalších pět sekund na kolegu z týmu UAE Emirates Diega Ulissiho z Itálie, který byl třetí. V celkovém pořadí Hirschi vede už o 22 sekund.

Stejně jako na Pustevnách byl i v Jeseníkách devatenáctý Voltr a potvrdil pozici nejlepšího Čecha v závodě. Členovi stáje Pierre Baguette patří průběžně 20. pozice s odstupem 2:41 minuty.

Výsledky cyklistického etapového závodu Czech Tour:

3. etapa Moravská Třebová – Dlouhé stráně (134,5 km): 1. Gloag (Brit./Visma-Lease a Bike) 3:23:59, 2. Hirschi (Švýc./UAE Emirates) -8, 3. Ulissi (It./UAE Emirates), 4. Vermaerke (USA/dsm-firmenich PostNL), 5. Higuita (Kol./Red Bull-Bora-hansgrohe), 6. Brenner (Něm./Tudor) všichni -13, ...19. Voltr (Pierre Baguette) -1:36, 28. Boroš (Elkov-Kasper) -2:53, 32. Vysočan (Pierre Baguette) -3:36.

Průběžné pořadí: 1. Hirschi 11:11:58, 2. Ulissi -22, 3. Higuita -31, 4. Vermaerke, 5. Brenner (oba -38), 6. Storer (Austr./Tudor) -50, ...20. Voltr -2:41, 26. Boroš -4:47, 32. A. Ťoupalík (TDT-Unibet) -6:54.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články