Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Na cyklistickém MS se představí Sáblíková i Kreuziger

Praha – Nominace české reprezentace na cyklistické mistrovství světa už zná svou definitivní podobu. Krom tradičních jmen se na šampionátu představí i rychlobruslařka Martina Sáblíková. K časovce, ve které startovala už loni v Kodani, přidá dvojnásobná olympijská vítězka na letošním šampionátu v Nizozemsku i účast v závodě s hromadným startem. Realističtější naděje na přední umístění si však mohou dělat Češi v mužském závodě, dobrý výsledek se očekává především od nejlepšího českého silničního cyklisty posledních let Romana Kreuzigera.

Roman Kreuziger v olympijském závodě
zdroj: Letní olympijské hry autor: ČTK/Kamaryt Michal

Zatímco v mužské časovce bude mít Česko jediného zástupce – Jana Bártu – do závodu s hromadným startem na 267 kilometrů nastoupí 23. září hned sedm českých jezdců, což je maximum, jaké může za jednu zemi startovat. Zatímco na olympiádě si Češi museli vystačit ve dvou, přičemž to mezi dvojicí Kreuziger–Bárta dosti jiskřilo, nyní se český lídr bude moci opřít o početnější týmovou podporu. Vzhledem k nevelké síle české reprezentace však nepůjde o rozhodující výhodu.

V Londýně se z překvapivého vítězství radoval kazašský veterán Alexandr Vinokurov, Kreuziger dojel na solidním patnáctém místě. Favority je však třeba hledat patrně jinde. Jedním z nich je i slovenský jezdec Peter Sagan, které jezdí výborně celou letošní sezonu. Otázkou bude aktuální forma obhájce prvenství z loňska Marka Cavendishe.

Láká hlavně rychlobruslařka

Mezi ženami je největším českým lákadlem účast dvojnásobné olympijské vítězky v rychlobruslení Martiny Sáblíkové, která se představí v Nizozemsku hned dvakrát. Stejně jako loni v Kodani nastoupí k časovce. Ale poprvé si přidá i silniční závod s hromadným startem.

Sáblíkové loni časovka v Kodani nevyšla podle jejích představ a až 28. místo zmařilo její sen o účasti na londýnské olympiádě. Teď ji čeká 18. září v Nizozemsku 24 kilometrů dlouhá časovka a o čtyři dny později 129 km silničního závodu, jemuž se dlouho vyhýbala z obavy před kolizemi a rizikem zranění. Časovku spolu s ní pojede Jarmila Machačová, závod s hromadným startem Martina Růžičková a Pavlína Šulcová.

NOMINACE ČR:

Muži - elite:
Silniční závod:
Roman Kreuziger (Astana), Jan Bárta, Leopold König (oba NetApp), Milan Kadlec (Dukla Praha), Zdeněk Štybar, František Raboň (oba Omega Pharma-Quick-Step), Stanislav Kozubek (PSK Whirlpool Author). Náhradník: Tomáš Bucháček (PSK Whirlpool Author)
Časovka: Jan Bárta

Muži do 23 let:
Silniční závod: Karel Hník (Sunweb Revor), Josef Černý (Wibatech), Jakub Novák (Trevigiani), Jakub Filip (SKC Prostějov). Náhradník: Jan Hirt (CK Atény 2004)
Časovka: Daniel Turek (Favorit Brno), Jakub Novák. 

Junioři:
Silniční závod: Michael Kukrle (TJ Uničov)
Časovka: Michal Schlegel (Favorit Brno)

Ženy:
Silniční závod: Pavlína Šulcová (Merida Biking Team), Martina Sáblíková (Nowis team), Martina Růžičková (Michela Fanini).
Časovka: Jarmila Machačová (Dukla Praha), Martina Sáblíková

Juniorky:
Silniční závod: Nikola Hlubinová (Moravec Benešov)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články