Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Na Belgii ještě čas nepřišel, říká Zemanová. Zůstává v českém týmu a cílí na velké šampionáty

Cyklokrosařka Kristýna Zemanová měla znovu celou řadu nabídek ze zahraničních týmů. Přesto zůstává věrná barvám domácí stáje Brilon Racing. Mezi její cíle patří mistrovství Evropy i světa, které pojede v kategorii závodnic do 23 let.

Kristýna Zemanová
zdroj: cyklokros.cz autor: Jan Brychta

Do svých řad ji lákaly cyklokrosové týmy, ale i silniční. "Z těch velkých týmů se jich s nabídkou ozvalo pět. A kdybych řekla, jaké to byly, někdo by si asi klepal na hlavu, že to Zemanová odmítla," řekl s úsměvem. "Ty silniční jsem odmítla rovnou, protože zatím na silnici přecházet nechci. Věřím tomu, že pokud budu mít výsledky, tak se ty týmy ozvou znovu," dodala Zemanová.

Přiznala, že šlo o velká lákadla. "A byl by to i velký kariérní posun, ale nastavení mojí hlavy je trochu jiné. Nemám potřebu něco měnit, protože mám všechno, co potřebuju. A zatím mi to takhle funguje. Jsem navíc takový vlastenec. Takže si nedokážu zatím představit, že se musím přestěhovat do Belgie nebo Nizozemska a žiju někde jinde, pryč od rodiny a přátel. A od těch týmů i jasně zaznělo, že v Česku bych určitě zůstat nemohla," připomněla Zemanová.

"Přemýšlela jsem nad tím už mockrát. Každý rok se tomu bráním a pokaždé si říkám, že se to třeba do další sezony změní, ale zatím se to nezměnilo," přiblížila své rozhodování. "Pravdou ale je, že se to ve mně občas hodně pere. Chvilku si říkám, že už je správný čas a půjdu to zkusit, ale pak mám zase období, kdy mi běží hlavou, že sport není věčný a jednou budu muset něco vystudovat."

I proto je pro ni představa změny a stěhování složitá. "Mám vystudované jen gymnázium. A jen s gymplem se fungovat nedá, s tím nejsem nic. Ráda bych v budoucnu ještě i studovala, což skloubit někde ve světě s vrcholovou cyklistikou je hrozně náročné. Ráda bych studium se sportem kombinovala. V únoru bych ráda podala přihlášky na vysoké školy. Teď začínám už druhý rok bez studia a nerada bych, aby to pak na mně bylo znát. Uvidíme," řekl Zemanová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Kristýna Zemanová o svém stříbru z MS v Táboře

V současnosti už se ale plně koncentruje na sezonu. "Očekávání jsou velká. Sama na sebe mám velké nároky, protože úspěchů už bylo celkem hodně a já bych je ráda zopakovala. Nebo přidala ještě nějaké další. Ráda bych získala čtvrtý titul mistryně republiky, udržela tak pozici české jedničky a ideálně ještě vylepšila medaile z mistrovství světa i Evropy. Jsem si ale vědoma toho, že je to nelehký úkol, protože konkurence bude sice mladší, ale silnější," řekla Zemanová.

Po únorovém šampionátu v Táboře se zasnila, jak ráda by medailovou sbírku z MS zkompletovala. Ze šampionátu v roce 2023 měla totiž už bronz. "Ty myšlenky samozřejmě jsou, protože sama vím, že to má vzestupnou tendenci. A připomínají mi to lidé z okolí. Ale každá sezona je jiná, každý závod je jiný. Uvidíme, jak se bude vyvíjet ta nadcházející a co bude reálné a co ne," uvedla Zemanová.

Jasno má v tom, že MS pojede opět ve třiadvacítce. "Myslím, že mi to neuteče a není kam spěchat. Užiju si to ještě ve třiadvacítce, v dalších sezonách už to bude v elitní kategorii. A to už bude o něčem jiném. Předčasně mezi starší ale nepůjdu," řekla Zemanová.

Určitým ukazatelem formy pro ni bude 5. října start na MS v gravelu. "Osvědčilo se mi to, chtěla bych v příštím roce jet těch gravelových závodů ještě více. Na MS bude řada závodnic ze silnice, má jet snad i Puck Pieterseová, myslím, že to bude skvělá příprava a výborný trénink na závody Světového poháru. I když to ale beru jako součást přípravy, chtěla být dosáhnout na nějaké pěkné umístění a skončit někde v popředí," plánovala Zemanová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články